Home » D:News » Un film „incredibil de rasist” a fost primul din istorie proiectat la Casa Albă

Un film „incredibil de rasist” a fost primul din istorie proiectat la Casa Albă

Publicat: 21.02.2015
Recent s-au împlinit 100 de ani de la proiectarea primului film în incinta Casei Albe. Pe 15 februarie 1915, preşedintele SUA Woodrow Wilson vedea, împreună cu mai mulţi apropiaţi, filmul „The Birth of a Nation”, considerat o capodoperă la vremea respectivă. Astăzi filmul respectiv nu ar mai avea nicio şansă să fie transmis la Casa Albă, deoarece este profund rasist.

Astăzi, filmul respectiv nu ar mai avea nicio şansă să fie proiectat la Casa Albă, deoarece este profund rasist. În peliculă, bazată pe cartea de succes „The Clansman” a lui Thomas Dixon, este elogiată organizaţia rasistă extremistă Ku Klux Klan (KKK), cunoscută pentru politicile şi acţiunile sale dure antiimigraţie, anticatolocism şi antisemitism. Mai mult, în „Naşterea unei naţiuni” negrii sunt prezentaţi ca fiind „păgâni”, violatori şi un pericol la adresa valorilor americane.

Potrivit unor martori, preşedintele Wilson a apreciat foarte mult filmul, într-o perioadă în care persoanele de culoare nu aveau drepturi egale cu albii, fiind considerate fiinţe inferioare.

Iată că, la un secol de la debutul acelui film lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar la Casa Albă locuieşte un preşedinte de culoare.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase