Home » D:News » Cel mai vechi spital psihiatric din lume a inaugurat un muzeu şi o galerie de artă

Cel mai vechi spital psihiatric din lume a inaugurat un muzeu şi o galerie de artă

Autor: Mihaela STOICA 02.23.2015
Cel mai vechi spital psihiatric din lume a inaugurat un muzeu şi o galerie de artă
Cea mai veche instituţie psihiatrică din lume, Bethlem Royal Hospital, aflată la periferia Londrei, a inaugurat în această săptămână un muzeu şi o galerie de artă care evidenţiază evoluţia tratamentelor aplicate de-a lungul secolelor în cazul maladiilor mintale, informează Yahoo News.

Spitalul original a fost înfiinţat în 1247 într-o zonă care astăzi reprezintă centrul Londrei şi a contribuit la răspândirea în vocabularul britanic a cuvântului „bedlam”, care înseamnă „haos” şi „nebunie”.

În secolul al XVIII-lea, vizitatorii puteau să plătească o anumită sumă pentru a-i privi de aproape pe pacienţii din spital. Trei secole mai târziu, stereotipurile despre maladiile mintale sunt încă destul de abundente.

„Muzeul doreşte să confrunte stigmatul asociat cu bolile mintale şi una dintre principalele modalităţi de a face acest lucru constă în a-i aduce pe oameni la faţa locului şi să înţeleagă că acesta nu este un loc înspăimântător, ameninţător şi întunecat”, a spus Victoria Northwood, directoarea Archives and Museum de la Bethlem Royal Hospital.

Perioada întunecată din istoria tratamentelor folosite contra maladiilor mintale este explicată, dar nu condamnată, în acest muzeu.

Cătuşe din fier şi piele, folosite până la jumătatea secolului al XIX-lea pentru imobilizarea unor pacienţi, sunt expuse în spatele unui zid din oglinzi, pentru a nu putea fi văzute direct.

O celulă capitonată este prezentată în secţiune transversală şi suplimentată cu echipamente audio care difuzează înregistrări cu un pacient care vorbeşte despre senzaţiile pe care le-a avut în timp ce a fost închis în acea celulă.

Expoziţia este însoţită de numeroase programe interactive. Într-unul dintre acestea, sub forma unei aplicaţii video, vizitatorul trebuie să ia decizia de a închide (sau nu) în spital, împotriva voinţei sale, o femeie tânără, care neagă pericolele generate de anorexie.

Arta este prezentă la rândul ei în mod masiv în clădire, începând cu impunătoarele statui din secolul al XVII-lea „Raving Madness” şi „Melancholy Madness”, realizate de Caius Gabriel Cibber, care au stat la intrarea spitalului Bethlem atunci când acesta se afla în centrul Londrei.

Galeria expune şi picturi realizate de actuali sau foşti pacienţi, precum Dan Duggan, autorul unei serii în cărbune, „Cipher”, reprezentând versiuni diferite cu chipul alungit al unui acelaşi bărbat. Dan Duggan, în vârstă de 41 de ani, a avut mai multe tentative de a se sinucide şi a fost internat de trei ori în instituţii psihiatrice, inclusiv la Bethlem Hospital. El consideră că arta a reprezentat un instrument esenţial în procesul său de vindecare.

Dansatoarea Liz Atkin, care este şi artist vizual, a crescut într-o familie ai cărei membri erau alcoolici. S-a îmbolnăvit de dermatilomanie – acnee escoriată, tulburare în care pacientul simte un impuls serios şi incontrolabil de a-şi leza pielea la nivelul feţei şi al corpului – la vârsta de opt ani. „Lucrurile ar fi putut să se sfârşească cu totul altfel”, a spus Liz Atkin, în prezent în vârstă de 38 de ani. Ea a primit tratament şi lucrează cu pacienţii internaţi în secţia destinată persoanelor care suferă atacuri de panică de la Bethlem Hospital, care funcţionează acum într-o clădire luminoasă şi spaţioasă în sudul Londrei.

Sursa: Mediafax