Home » D:News » 1 martie 1907 – Ziua în care şi-a început activitatea Serviciul de urgenţă „SALVAREA”

1 martie 1907 – Ziua în care şi-a început activitatea Serviciul de urgenţă „SALVAREA”

Publicat: 28.02.2015
1 martie a marcat numeroase progrese pentru România.

De „Mărţişor”, acum mai bine de un secol, îşi începea activitatea Serviciul de urgenţă „SALVAREA”, la iniţiativa şi cu sprijinul familiei doctorului Mina Minovici. De numele său se leagă mai multe realizări, de însemnătate istorică pentru România, dar şi pentru medicina legală din lume.

Mina Minovici a fost cel care a pus pe picioare, în 1898, Institutul de Medicină Legală, primul din lume. La vremea respectivă era, în ceea ce priveşte tehnologia, cel mai performant din Europa, iar ca organizare, reţeaua medicinei legale din România a reprezentat un model pentru tot restul lumii.

Descoperă vă prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 1 martie:

1788 – S-a născut Gheorghe Asachi, cărturar enciclopedist şi scriitor al începuturilor literaturii române, sprijinitor al ştiinţei şi artelor, întemeietor şi deschizător de drumuri în învăţământ, teatru, presă (m. 1869).

1837 – S-a născut scriitorul Ion Creangă (m. 31 dec 1889).

1867 – A apărut la Iaşi, apoi la Bucureşti, revista “Convorbiri literare”, editată de Societatea “Junimea”, care a exercitat o înrîurire de fond asupra mişcării literare româneşti (pînă în 1944, cu o întrerupere între 1916 şi 1919). Primul redactor, apoi director al acestei reviste, a fost Iacob Negruzzi.

1889 – Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat, prin Decret, principe al României, cu titlul de Alteţă Regală.

1947 – Fondul Monetar Internaţional a devenit operaţional.

1958 – A fost creat Parlamentul European, for consultativ al Uniunii Europene.

1993 – A avut loc deschiderea traficului telefonic public între România şi Statele Unite ale Americii.

1997 – România a aderat la Acordul Global privind Tehnologia Informaţiilor.

2001 – Membrii Parlamentului European au votat, la Bruxelles, cu o largă majoritate, în favoarea eliminării necondiţionate a vizelor de intrare în spaţiul UE pentru cetăţenii români.

2002 – Guvernul României a decis achiziţionarea a două fregate care aparţin Marinei Regale Britanice.

2003 – Irakul a început, în prezenţa inspectorilor ONU, operaţiunea de distrugere a rachetelor al-Samud 2.

2004 – Filmul „Lord of the Rings: The Return of the King” a câştigat cea de-a 76-a ediţie a premiilor Oscar, triumfînd la toate cele unsprezece categorii la care fusese nominalizat.

2005 – Curtea Supremă a Statelor Unite a decis abolirea pedepsei capitale în cazul persoanelor cu vârste sub 18 ani.

2006 – Papa Benedict al XVI-lea a renunţat la titlul de Patriarh al Occidentului; a păstrat alte opt titluri, între care primele sunt Episcop al Romei, Vicar al lui Iisus Hristos şi Succesor al lui Petru.

2007 – Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase