Home » D:News » Au trecut 188 de ani de la moartea lui Alessandro Volta, fizicianul a cărui nume a fost dat unităţii de tensiune electrică

Au trecut 188 de ani de la moartea lui Alessandro Volta, fizicianul a cărui nume a fost dat unităţii de tensiune electrică

Au trecut 188 de ani de la moartea lui Alessandro Volta, fizicianul a cărui nume a fost dat unităţii de tensiune electrică
Publicat: 04.03.2015
Pe 5 martie, în urmă cu 188 de ani a încetat din viaţă Alessandro Volta, fizicianul italian care a inventat pila electrică şi a cărui nume a fost dat unităţii de tensiune electrică (volt).

Printre invenţiile lui Alessandro Volta se numără electrofonul, un instrument pentru acumularea de electricitate statică – care stă la baza condensatoarelor utilizate şi astazi, electroscopul (un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial), precum şi prima baterie electrică din istorie, aşa-numita „pilă voltaică” – „strămoşul” bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică.

Această invenţie constă dintr-o coloană verticală compusă dintr-o succesiune de un disc de cupru/un disc de hârtie îmbibată în soluţie salină/un disc de zinc. La extremităţile coloanei era ataşat câte un fir metalic între care se producea un curent electric continuu de joasă intensitate.

Volta descria invenţia sa ca un „organ electric”, similar celui al peştelui-torpilă. La originea invenţiei se află teoria „electricităţii animale” şi experienţele asupra broaştelor ale altui fizician italian, Luigi Galvani. Repetând experienţele acestuia, Volta a avansat ipoteza că originea curentului electric apărut când muşchiul este în contact cu două metale diferite nu este ţesutul organic, ci contactul între metale – şi a demonstrat această ipoteză înlocuind ţesutul broaştei cu bucăţele de hârtie înmuiate în soluţie salină (conductoare) şi obţinând astfel curent electric, infirmând teoria lui Galvani.

Descoperă vă prezintă semnificaţiile zilei de 5 martie:

1133 – S-a născut Regele Henric al II-lea al Angliei (m. 6 iulie 1189).

1608 – Sigismund Rákoczi s-a retras din domnie; a fost ales ca principe al Transilvaniei Gabriel Báthory.

1658 – A început domnia lui Mihnea Radu în Ţara Românească (1658 – 1659).

1827 – A încetat din viaţă Pierre Simon Laplace, astronom, matematician şi fizician (n. 23 martie 1749).

1870 – S-a născut Frank Norris, scriitor american.(m. 25 octombrie 1902).

1918 – Sfârşitul primului război mondial. A fost semnat, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia s-a definitivat Tratatul de pace de la Bucureşti (5/18).

1918 – S-a născut James Tobin, economist american, laureat al Premiului Nobel pentru Economie (m. 11 martie 2002).

1919 – România a adoptat un decret-lege prin care era introdus calendarul gregorian, începînd de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).

1944 – A încetat din viaţă Max Jacob, poet şi pictor , în lagărul nazist de la Drancy; a fost unul dintre iniţiatorii cubismului şi suprarealismului în arta franceză a secolului XX. (n.12 iulie 1876).

1953 – A încetat din viaţă I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugaşvili), şef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1924-1953).

2005 – A încetat din viaţă într-un hotel din Oklahoma City dirijorul de origine română Sergiu Comissiona. A emigrat în Israel în 1959, a fost numit Director muzical al Orchestrei Simfonice din Haifa şi a fondat Orchestra de Cameră din Israel. A condus Ochestra Simfonică din Baltimore între 1969 şi 1984, a condus Houston Symphony în cea mai mare parte a anilor ’80 şi orchestra simfonică din Vancouver între 1991 şi 2000, iar în ultimii ani a dirijat, ca invitat, mai multe orchestre din întreaga lume. (n. 1929).

2008 – A încetat din viaţă Leonard Rosenman, cunoscut compozitor pentru cinema şi televiziune, laureat al premiului Oscar în 1975 şi 1976 pentru „Barry Lyndon”, de Stanley Kubrick, respectiv „Adevărata Glorie/ Bound for Glory”, de Hal Ashby; printre premiile câştigate se mai numără, pe lângă cele două premii Oscar, două premii Emmy pentru muzica din serialul american de comedie „Sybil”, în 1976, şi pentru filmul „Friendly Fire”, în 1979.

2009 – Scriitorul Horton Foote, ale cărui piese, romane şi scenarii au descris problemele vieţii din orăşelele americane de provincie şi i-au adus două premii Oscar, un premiu Emmy şi un premiu Pulitzer, a decedat („Să ucizi o pasăre cântătoare”, „Tender Mercies”) (n. martie 1916)..

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase