Home » D:News » Timişorenii ar putea înlocui transportul în comun cu bicicletele, dar există o problemă. Dilema autorităţilor în faţa unui proiect de 7,5 milioane de lei

Timişorenii ar putea înlocui transportul în comun cu bicicletele, dar există o problemă. Dilema autorităţilor în faţa unui proiect de 7,5 milioane de lei

03.18.2015
Timişorenii ar putea înlocui transportul în comun cu bicicletele, dar există o problemă. Dilema autorităţilor în faţa unui proiect de 7,5 milioane de lei
Zeci de biciclete au fost amplasate în mai multe staţii din Timişoara, în cadrul unui proiect de 7,5 milioane de lei, pentru încurajarea oamenilor să folosească transportul în comun, însă acestea nu pot fi folosite, pentru că autorităţile nu au stabilit deocamdată cum se vor împrumuta sau închiria.

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că proiectul ”Sistem intermodal de transport în comun”, care prevede, printre altele, achiziţionarea a circa trei sute de biciclete şi crearea de staţii pentru acestea în apropierea staţiilor de transport în comun din oraş, este aproape finalizat, transmite corespondentul Mediafax.

Astfel, 30 de biciclete, violet cu negru, au fost deja amplasate în staţiile Regiei Autonome de Transport Timişoara (RATT) de la Catedrala Mitropolitană, Mall şi Poşta Mare, aflate în zona centrală a oraşului. Numeroşi timişoreni s-au oprit pentru a admira bicicletele, iar unii dintre aceştia chiar au încercat să le împrumute, însă autorităţile nu au stabilit deocamdată cum vor putea fi închiriate sau împrumutate acestea.

Întrebat când se va stabili o modalitate pentru închirierea bicicletelor, primarul Nicolae Robu a răspuns: „Mecanismul va fi anunţat în momentul în care dăm sistemul în folosinţă. Va trebui să facem puţină popularizare”.

Potrivit edilului, o recepţie primară a proiectului va avea loc peste două săptămâni, iar dacă vor exista obiecţii, legea prevede remedierea problemelor în termen de o lună.

Recepţia finală a proiectului va avea loc cel târziu peste o lună şi jumătate, a adăugat primarul.

Robu a spus că peste aproximativ o lună şi jumătate bicicletele vor putea fi împrumutate de timişoreni, iar până atunci vor rămâne în staţiile de transport în comun din oraş şi vor fi supravegheate video.

”Ca principiu se doreşte încurajarea oamenilor să folosească sistemul de transport în comun, având posibilitatea să se deplaseze între staţii sau pentru a se deplasa de la staţia de transport în comun până acolo unde au treabă. Evident că va trebui să se ţină cont de posesia unui bilet sau abonament pentru transportul în comun”, a declarat Nicolae Robu.

Proiectul european are o valoare totală de 7,5 milioane de lei şi prevede, pe lângă achiziţionarea celor aproximativ 300 de biciclete şi construirea de rastele pentru acestea, şi amenajarea de piste pentru biciclete.

Bicicletele vor putea fi împrumutate din 25 de staţii de transport în comun din muncipiu.