Home » D:News » Recunoaşterea adusă matematicianului a cărui viaţă a fost relatată în filmul „A Beautiful Mind”

Recunoaşterea adusă matematicianului a cărui viaţă a fost relatată în filmul „A Beautiful Mind”

Publicat: 27.03.2015
John F. Nash Jr., strălucitul matematician interpretat de actorul Russell Crowe în filmul "O minte sclipitoare/ A Beautiful Mind" din 2001, a fost recompensat cu Abel Prize pe 2015, un prestigios premiu acordat în domeniul matematicii, alături de colegul său american Louis Nirenberg.

Anunţul a fost făcut miercuri de Academia Norvegiană de Ştiinţe şi Litere, ai cărei reprezentanţi au spus că John F. Nash Jr. şi Louis Nirenberg sunt „doi uriaşi ai matematicii secolului al XX-lea”, informează huffingtonpost.com.

„Acest premiu recompensează contribuţiile lor uluitoare şi fundamentale la teoria ecuaţiilor nonlineare cu derivate parţiale şi la aplicaţiile acestora în analiza geometrică”, se afirmă în comunicatul oficial emis de instituţia norvegiană.

John F. Nash Jr., în vârstă de 86 de ani, şi-a construit o carieră de succes la Universitatea Princeton şi la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite. Louis Nirenberg, în vârstă de 90 de ani, a lucrat la Courant Institute of Mathematical Sciences din New York.

John F. Nash Jr. (foto) a câştigat şi premiul Nobel pentru economie pe anul 1994, cu o lucrare despre teoria jocurilor.

Cei doi savanţi, deşi nu au colaborat niciodată la o lucrare ştiinţifică, au lucrat împreună în mod neoficial în anii ’50, precizează publicaţia New Scientist.

Filmul „O minte sclipitoare”, inspirat din viaţa şi cariera lui John F. Nash Jr., a primit opt nominalizări la premiile Oscar în 2002. Pelicula a câştigat patru premii Oscar, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor” (Ron Howard).

Premiul Abel, în valoare de şase milioane de coroane norvegiene (820.000 de dolari), echivalentul distincţiei Nobel în matematică, va fi înmânat celor doi profesori americani pe 19 mai, la Oslo, de prinţul moştenitor Haakon al Norvegiei.

Premiul Abel a fost instituit în 2003, pentru a marca realizările ştiinţifice ale matematicianului norvegian Nils Henrik Abel, decedat în 1829, la vârsta de 26 de ani. Deşi stins din viaţă la o vârstă foarte fragedă, Abel este considerat drept unul dintre cei mai mari teoreticieni ai lumii în domeniul matematicii. Guvernul norvegian a înfiinţat un Fond Abel special, de aproape 30 de milioane de euro (200 de milioane coroane norvegiene), care va finanţa premiul şi activităţile conexe, inclusiv măsuri pentru încurajarea interesului tinerilor pentru matematică.

Premiul Abel este decernat anual, constând într-o sumă ce corespunde celei acordate la premiile Nobel. Deoarece nu există premiul Nobel pentru matematică, comunitatea ştiinţifică internaţională a salutat cu entuziasm acest nou trofeu. Laureaţii sunt desemnaţi de un comitet al Academiei Norvegiane de Ştiinţă şi Litere, pe baza nominalizărilor realizate de o comisie specială formată din oameni de ştiinţă din întreaga lume. Academia este responsabilă pentru toate activităţile care au loc în cadrul Fondului Abel.

În 2014, premiul Abel pentru matematică a fost atribuit profesorului cu dublă cetăţenie (americană şi rusă) Iakov Sinai.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase