Home » D:News » Rusia şi NASA ar putea să coopereze pentru un proiect vital. „Ne-am pus de acord”

Rusia şi NASA ar putea să coopereze pentru un proiect vital. „Ne-am pus de acord”

Publicat: 31.03.2015
Rusia şi-a anunţat intenţia, sâmbătă, de a construi în colaborare cu NASA o nouă staţie orbitală, care va înlocui Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează lexpress.fr.

Cu toate acestea, politicienii ruşi nu vor să se grăbească şi doresc să analizeze în cele mai mici detalii acest proiect înainte de a-l aproba.

„Roscosmos şi NASA vor lucra la un program pentru o viitoare staţie orbitală”, a declarat directorul agenţiei spaţiale ruse, Igor Komarov, pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în prezenţa administratorului agenţiei spaţiale americane, Charles Bolden. „Ne-am pus de acord pentru ca un grup de ţări care iau parte la proiectul ISS să participe şi la viitorul proiect”, a adăugat oficialul rus, citat de agenţia de presă Interfax.

Potrivit directorului rus, acest proiect al unei noi staţii spaţiale va fi unul „deschis” şi ar putea include participarea unor ţări care nu sunt în prezent implicate în exploatarea Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Rusia şi NASA s-au pus de curând de acord pentru a continua să exploateze şi să finanţeze împreună ISS până în 2024, însă viitoarele proiecte comune erau până la această declaraţie nesigure, din cauza deteriorării relaţiilor dintre celor două state, pe fondul crizei ucrainene.

„Prima etapă constă în faptul că ISS va fi exploatată până în 2024”, a explicat Igor Komarov, adăugând că Roscosmos şi NASA „nu exclud posibilitatea ca durata de viaţă a staţiei să fie prelungită” şi dincolo de această dată. Rusia ameninţase anterior că se va retrage din proiectul ISS încă din anul 2020 şi că îşi va construi propria staţie spaţială după anul 2024, recuperându-şi modulele din ISS după dezmembrarea staţiei.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în ale cărui atribuţiuni intră şi sectorul spaţial, a părut însă ceva mai prudent decât Igor Komarov, sâmbătă. „Guvernul rus va analiza rezultatele negocierilor dintre Roscosmos şi NASA. Deciziile vor fi luate mai târziu”, a scris el pe Twitter.

O navetă spaţială care a avut la bord un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi s-a conectat cu succes, sâmbătă, la ISS, marcând astfel debutul unei misiuni istorice, în cadrul căreia doi dintre membrii echipajului vor petrece un an în spaţiu.

De la lansarea sa, în 1998, ISS a fost finanţată în mare parte de Rusia şi SUA, fiecare dintre cele două state depinzând unul de celălalt, iar cooperarea spaţială rămâne unul dintre rarele domenii în care colaborarea ruso-americană nu a avut de suferit.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

SURSA: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase