Home » D:News » Până unde poate merge ştiinţa: Primul copil ale cărui mutaţii genetice au fost eliminate în laborator. Mama este româncă

Până unde poate merge ştiinţa: Primul copil ale cărui mutaţii genetice au fost eliminate în laborator. Mama este româncă

Până unde poate merge ştiinţa: Primul copil ale cărui mutaţii genetice au fost eliminate în laborator. Mama este româncă
Publicat: 01.04.2015
S-a născut primul copil din Europa care este rezultatul unei noi proceduri de fertilizare in vitro, procedeu care constă în eliminarea în laborator a genelor care pot predispune la apariţia bolilor genetice. Acesta este de origine română, iar părinţii lui au apelat la ajutorul medicilor britanici.

Lucas Neagu este un bebeluş de trei luni care prezenta un risc ridicat de a suferi de o boală rară ce avea să îi provoace o slăbiciune a muşchilor de la picioare şi de la mâini, afecţiune ce avea să îi afecteze mobilitatea.

Medicii geneticieni au reuşit să îi înlăture această predispoziţie. Pentru a face o predispoziţie genetică să dispară, specialiştii au recoltat ovulele mamei, le-au fecundat în vitro şi le-au supus unei biopsii pentru identificarea defectelor genetice. Embrionii cu mutaţii au fost îndepărtaţi, iar cel sănătos embrion a fost  implantat. Nouă luni mai târziu, mama lui Lucas, Carmen Neagu, a născut, aşadar, un băieţel sănătos.

Carmen este o româncă în vârstă de 26 de ani, stabilită în Marea Britanie, care a moştenit o boală neurologică denumită Charcot Marie Tooth de la tatăl ei. Deşi la ea simptomele sunt uşoare, femeia s-a temut că urmaşii ei îi vor moşteni boala. Pentru a această predispoziţie, medicii britanici i-au propus să apeleze la fertilizarea in vitro.

„Mi s-a spus că am şanse 50% să-i transmit boala copilului, care se poate manifersta diferit de felul în care se manifestă în cazul meu. Sunt copii care au boala asta şi la 11 ani sunt în scaun cu rotile”, povesteşte femeia.

Astfel a ales fertilizarea in vitro, dar combinată cu un test de scanare a genomului, într-o clinica din Londra.

Citeşte continuarea aici!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase