Home » D:News » „Self-portrait with Laurels”, prima lucrare a artistului Adrian Ghenie, a fost vândută la licitaţie cu 22.000 de euro

„Self-portrait with Laurels”, prima lucrare a artistului Adrian Ghenie, a fost vândută la licitaţie cu 22.000 de euro

„Self-portrait with Laurels”, prima lucrare a artistului Adrian Ghenie, a fost vândută la licitaţie cu 22.000 de euro
Publicat: 03.04.2015
"Self-portrait with Laurels", de Adrian Ghenie, prima lucrare a artistului scoasă la licitaţie în România, a fost adjudecată cu 22.000 de euro, de un colecţionar străin, după ce pentru aceasta au licitat competitori din şase ţări, a declarat, pentru Mediafax, Cristina Olteanu, CEO al casei Lavacow.

Licitaţia de primăvară a Lavacow, care s-a desfăşurat pe site-ul lavacow.com, pe 1 aprilie, a adus în atenţia publicului ocazia de a cumpăra o lucrare de Adrian Ghenie, artistul român al momentului în Occident.

Aceasta a fost pentru prima oară când o operă a lui Adrian Ghenie a fost tranzacţionată în licitaţie publică în România. Astfel, „Self-portrait with Laurels”, o lucrare specială având în vedere aspectul mitologic, a fost adjudecată cu 22.000 de euro, de aproape cinci ori mai mult ca preţul de pornire, după 23 de paşi de licitare şi 11 competitori din şase ţări diferite, potrivit casei de licitaţii.

Cristina Olteanu, CEO al casei Lavacow, a declarat pentru Mediafax că „Self-portrait with Laurels”, de Adrian Ghenie, a fost achiziţionată de o persoană privată, care nu este din România şi care doreşte să îşi păstreze anonimatul. Pentru această lucrare au licitat competitori atât din Europa, inclusiv din România, cât şi din afara Europei, respectiv de pe trei continente, a mai spus Cristina Olteanu.

Potrivit Lavacow, preţul de adjudecare al „Self-portrait with Laurels”, de Adrian Ghenie, o lucrare timpurie de dimensiuni medii, dovedeşte globalizarea şi efervescenţa pieţei de artă.

„Self-portrait with Laurels” este un autoportret, în tehnica uleiului, realizat în 2000 – 2001. Deşi realizată la începutul carierei, acum mai bine de zece ani, opera anticipează particularitatea artei lui Ghenie din prezent, care a devenit într-un timp record, la 37 de ani, revelaţia anului în licitaţiile internaţionale de artă contemporană din 2014, conform unui clasament realizat de platforma online artnet.com.

Laurii care încoronează chipul şi nuanţele întunecate ale lucrării „Self-portrait with Laurels” leagă această pictură atât de arta clasică, cât şi de cea renascentistă, asemănătoare celei realizate de Tintoretto. În acelaşi timp, tehnica aminteşte iubitorului de artă de picturile lui Francis Bacon, spune casa de licitaţii.

Rezultatul obţinut de această lucrare a fost un semn îmbucurător pentru piaţa românească de artă contemporană şi un motiv în plus de a considera această adjudecare o reuşită care a spart gheaţa în licitaţiile din România în ceea ce priveşte tranzacţionarea operelor lui Ghenie şi ale altor artişti români foarte apreciaţi pe plan internaţional, pentru care competiţia se manifestă în principal în afara graniţelor ţării, mai spune Lavacow.

Artistul român Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani. Anul trecut, tânărul artist român a reprezentat una dintre surprizele unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s, la Londra, lucrarea acestuia „The Fake Rothko” fiind adjudecată pentru 1.778.422 de euro (1.426.500 de lire sterline), o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti. De asemenea, suma pentru care a fost adjudecată lucrarea „The Fake Rothko” este de şase ori mai mare decât cel mai ridicat preţ plătit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitaţie. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic.

Licitaţia de primăvară Lavacow – programată iniţial pe 30 martie, dar amânată pentru 1 aprilie, din cauza unei probleme tehnice la site-ul casei de licitaţii – a propus iubitorilor de artă şi opere ale celebrilor Salvador Dalí, Joan Miró, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Simon Hantaï, alături de lucrări ale artiştilor contemporani Dan Perjovschi, Sorin Ilfoveanu, Harry Guttman, Valeriu Mladin.

Astfel, lucrarea „Whaam!”, de Roy Lichtenstein, a fost adjudecată cu 150 de euro, „L’astre”, de Salvador Dalí, cu 600 de euro, „Maravillas con Variaciones”, de Joan Miró, cu 800 de euro, „Le Peintre et le Papillon”, de Salvador Dalí, cu 600 de euro, „Cow”, de Andy Warhol, cu 200 de euro, „A State of Mind”, de Sorin Ilfoveanu, cu 250 de euro, şi „Skateboard (Fuck You)”, de Dan Perjovschi, de 800 de euro.

Unele lucrări încă mai pot fi cumpărate pe site-ul casei de licitaţii Lavacow.

Lavacow.com este o iniţiativă care oferă iubitorilor de artă din toată lumea un spaţiu virtual în care pot licita pentru lucrări ale artiştilor contemporani din Europa de Est. Casa de licitaţii Lavacow a fost lansată pe 22 mai 2014.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase