Home » D:News » Expoziţie de armament şi tehnică militară modernă la Ministerul Apărării Naţionale

Expoziţie de armament şi tehnică militară modernă la Ministerul Apărării Naţionale

Expoziţie de armament şi tehnică militară modernă la Ministerul Apărării Naţionale
Publicat: 05.04.2015
Ziua NATO şi Ziua Porţilor Deschise au fost organizate, duminică, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, în prezenţa ministrului Mircea Duşa, printr-o ceremonie militară şi o expoziţie de armanent şi tehnică militară modernă, folosite în diferite zone de conflict.

Ceremonia de la sediul MApN a debutat cu arborarea steagului naţional al României şi cel al Alianţei Nord-Atlantice şi cu un moment de reculegere în memoria militarilor români căzuţi la datorie în teatrele de operaţiuni din străinătate.

La ceremonie au participat ministrul Apărării, Mircea Duşa, care a susţinut şi un discurs cu prilejul Zilei NATO, Şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă şi reprezentanţi ai Armatei.

Ministrul Duşa a salutat în cadrul ceremoniei Drapelul de luptă al Forţelor Terestre, iar Şeful Statului Major General a decorat Drapelul de luptă al Forţelor Terestre.

Ziua Porţilor Deschise la sediul MApN s-a organizat între orele 8.00 şi 13.00, câteva sute de persoane venind la sediul ministerului, pe parcursul întregii dimineţi, copiii fiind atraşi în mod special de expoziţia de tehnică militară, din curtea ministerului.

Aici au fost expuse autospeciale de intervenţie în diferite zone de conflict, manipulatoare telescopice, detectoare de mine şi de metal, sisteme portabile de scanare cu raze X.

Vizitatorii au asistat la un exerciţiu de mânuire a armamentului executat de militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

În cadrul expoziţiilor au fost prezentate diplomele şi decoraţiile primite de-a lungul timpului de Armată, pentru participarea în misiuni în afara graniţelor, armamentul folosit de militari, precum şi drapelele de identificare ale unităţilor participante la misiuni în teatrele de operaţii.

De asemenea, vizitatorii au putut vedea expuse elemente din uniformele purtate de militarii căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.

Astfel, au fost expuse vesta antiglonţ şi casca care au aparţinut sublocotenentului post-mortem Teodor Mihail Anton Samuilă, din cadrul Direcţiei Informaţii Militare, care a fost rănit în Afganistan, în 12 noiembrie 2003, sau casca care a aparţinut sublocotenentului post-mortem Iosif Silviu Fogaraşi, din Direcţia Informaţii Militare, rănit mortal în Afganistan în 12 noiembrie 2003.

Altă plachetă a prezentat toate misiunile din cadrul Operaţiunii ”Enduring Freedom, începând cu 2003, şi numele batalioanelor de infanterie care au participat, de-a lungul timpului, la această misiune: Scorpionii Roşii, Şoimii Carpaţilor, Lupii Negrii, Lupii Cenuşii, Vulturii Îndrăzneţi, Sfântul Andrei şi Rechinii Albi.

În cadrul expoziţiei au mai fost prezentate fragmente dintr-un avion Hercules C-13, avariant în Afganistan, uniformele de lupă ale Armatei Române, din diferite teatre de operaţii, armament şi tehnică de luptă modernă.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase