Home » D:News » Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Igiena, una dintre cele cinci reguli pentru a preveni transmiterea unor boli grave

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Igiena, una dintre cele cinci reguli pentru a preveni transmiterea unor boli grave

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Igiena, una dintre cele cinci reguli pentru a preveni transmiterea unor boli grave
Publicat: 07.04.2015
Igiena este una dintre cele cinci reguli de aur care trebuie respectate pentru a preveni transmiterea unor boli grave, dintre care unele pot duce la deces, dar şi pentru ca mâncarea să fie sigură, a declarat, marţi, reprezentantul OMS pentru România,Victor Olsavszky, de Ziua Mondială a Sănătăţii.

„Să te speli pe mâini, să ai curăţenie în bucătărie, iar cuţitele şi toate instrumentele pe care le foloseşti să fie mereu curate, reprezintă prima regulă pentru a avea alimente sigure şi sănătoase. Cele cinci mesaje-cheie ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a avea o mâncare mai sigură sunt: „Păstraţi curăţenia”, „Separaţi alimentele gătite de cele crude”, „Gătiţi cât mai bine alimentele”, „Păstraţi alimentele la temperaturi sigure (cea mai periculoasă zonă fiind aceea cu temperaturi cuprinse între 5 şi 60 de grade), „Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure”, a spus Victor Olsavszky.

Sub sloganul „De la fermă în farfurie, mâncarea sigură să fie. Cât de sigură este mâncarea ta?”, OMS a lansat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, un test care cuprinde cinci întrebări. Respondenţii trebuie să aleagă pentru fiecare întrebare răspunsurile „adevărat” sau „fals”, pentru a afla cât de bine cunosc reguli de bază privind siguranţa alimentelor.

„Bolile care se transmit prin mâncare pot fi mortale”, „Dacă mâncarea arată bine şi miroase bine, înseamnă că este bună de mâncat”, Unele microorganisme ajută la prepararea mâncărurilor şi băuturilor”, „Frigiderul din gospodărie trebuie să aibă temperatura: Sub 8 grade Celsius / Sub 5 grade Celsius”, „Păstrând alimentele preparate separat de cele crude, preveniţi contaminarea” sunt întrebările din testul OMS.

„Distribuie quizul şi ajută-ţi prietenii să-şi testeze cunoştinţele”, îi îndeamnă OMS pe cei care doresc să răspundă la întrebări.

Siguranţa alimentaţiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii, sărbătorită în fiecare an în 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 1948.

OMS estimează că numărul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decât cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lanţului alimentar.

Numărul persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza chimicalelor din alimente şi a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui să fie un semnal de alarmă, în condiţiile în care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul, potrivit OMS.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase