Home » D:News » O sondă spaţială americană va ajunge pentru prima dată lângă atmosfera înaltă a Soarelui

O sondă spaţială americană va ajunge pentru prima dată lângă atmosfera înaltă a Soarelui

O sondă spaţială americană va ajunge pentru prima dată lângă atmosfera înaltă a Soarelui
Publicat: 10.04.2015
NASA a dezvăluit, miercuri, o serie de detalii despre o nouă misiune spaţială foarte ambiţioasă, ce vizează expedierea unei sonde care va ajunge lângă atmosfera înaltă a Soarelui, în 2018, marcând astfel o premieră în istoria explorării spaţiale, informează dailymail.co.uk.

Sonda spaţială Solar Probe Plus va avea la bord patru instrumente moderne care vor ajunge lângă coroana solară şi vor studia vânturile solare şi particulele încărcate cu energie care sunt propulsate în spaţiu de către Soare.

În momentul apropierii sale maximale de astru, temperaturile din jurul sondei vor ajunge la aproximativ 1.371 grade Celsius.

Solar Probe Plus va fi lansată cu ajutorul rachetei United Launch Alliance Delta 4-Heavy de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida.

Fereastra de lansare va dura 20 de zile şi va debuta pe 31 iulie 2018.

Sonda americană va efectua şapte orbite în jurul planetei Venus înainte de a reduce distanţa care o va separa de Soare.

Apoi, Solar Probe Plus va realiza 24 de rotaţii în jurul Soarelui. Pe parcursul celor mai apropiate trei dintre ele, sonda va ajunge la o distanţă de doar 6,1 milioane de kilometri de suprafaţa Soarelui.

Oamenii de ştiinţă doreau de multă vreme să lanseze o sondă în atmosfera înaltă a Soarelui pentru a înţelege mai bine fenomenele aflate în spatele vânturilor solare şi a materialului stelar pe care acestea îl transportă apoi în tot Sistemul Solar.

Obiectivele principale ale misiunii Solar Probe Plus sunt următoarele: detectarea fluxului de energie solară, înţelegerea felului în care se încălzeşte coroana solară şi explorarea mecanismelor fizice care contribuie la accelerarea vânturilor solare şi a particulelor încărcate cu energie.

Pentru a realiza aceste obiective, Solar Probe Plus va transporta la bordul ei patru instrumente. Acestea vor analiza şi fotografia vânturile solare şi vor studia câmpurile magnetice, plasma şi particulele încărcate cu energie solară.

Sonda şi instrumentele sale vor fi protejate de căldura uriaşă emisă de Soare cu ajutorul unui scut termic, fabricat dintr-un compus pe bază de carbon, care va avea o grosime de 11,4 centimetri.

După lansare, vehiculul american se va îndrepta direct spre Soare şi va explora astfel o regiune a Sistemului Solar în care nu a mai ajuns până acum nicio sondă fabricată pe Terra.

SURSA: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase