Home » D:News » Afirmaţiile FBI despre Holocaust crează o furtună de proteste în Polonia. Decizia oficialilor

Afirmaţiile FBI despre Holocaust crează o furtună de proteste în Polonia. Decizia oficialilor

Afirmaţiile FBI despre Holocaust crează o furtună de proteste în Polonia. Decizia oficialilor
Publicat: 20.04.2015
Polonia l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite şi i-a solicitat să prezinte scuze pentru afirmaţii despre Holocaust ale directorului poliţiei federale (FBI) James Comey, relatează BBC News online.

Ministrul polonez de Externe afirmă că directorul FBI a sugerat, într-un articol publicat în The Washington Post (WP), că polonezii au fost complici la Holocaust.

După ce a fost convocat, ambasadorul american Stephen Mull a declarat că el a spus clar că Statele Unite cred că „naziştii germani singuri” sunt responsabili de Holocaust.

Şase milioane de cetăţeni polonezi au fost ucişi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, jumătate dintre ei evrei.

Conney a scris într-un articol publicat în ediţia de joi a cotidianului Washington Post, cu scopul de a contribui la cunoaşterea Holocaustului, că „în minţile lor, criminalii şi complicii Germaniei, şi Polonia, şi Ungaria şi din multe, multe alte locuri, ei nu au făcut ceva rău”. „Ei erau convinşi că era ceea ce era bine să facă, că era lucrul pe care trebuiau să-l facă”, adaugă el.

Aceste cuvinte au declanşat o furtună de proteste în Polonia.

Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat, pe postul naţional de televiziune, că aceste afirmaţii sunt o „insultă la adresa miilor de polonezi care i-au ajutat pe evrei”.

Premierul Ewa Kopacz a declarat că „celor care sunt incapabili să prezinte adevărul istoric în mod cinstit, vreau să le transmit că Polonia nu a fost un făptaş, ci o victimă a celui de-al Doilea Război Mondial. Mă aştept ca oficialii care vorbesc despre acest subiect să posede cunoştinţe complete”.

Ambasadorul Mull, care a participat duminică la ceremonii de marcare a 72 de ani de la revolta din Ghetoul de la Varşovia împotriva naziştilor, a declarat, citat într-un comunicat, că i-a scris lui Comey în semn de „protest faţă de falsificarea istoriei, în special prin acuzarea polonezilor de comiterea unor crime pe care nu numai că nu le-au comis, dar ale căror victime au fost”.

„Am spus răspicat că opinia potrivit căreia Polonia a fost responsabilă de Holocaust nu reprezintă poziţia Statelor Unite”, a declarat ambasadorul duminică, după convocare.

„Naziştii germani singuri poartă responsabilitatea. Acum mă aşteaptă multă muncă pentru a îndrepta lucrurile în această situaţie”, a adăugat el.

Însă Mull a adăugat că mesajul mai profund al articolului a fost că mulţi fie i-au ajutat pe nazişti, fie nu au făcut suficient să răspundă atrocităţilor, inclusiv Statele Unite.

The Washington Post a publicat duminică un editorial în care critică comentariile lui Comey.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase