Home » D:News » O rachetă produsă de compania SpaceX a lansat primul satelit pentru Turkmenistan

O rachetă produsă de compania SpaceX a lansat primul satelit pentru Turkmenistan

O rachetă produsă de compania SpaceX a lansat primul satelit pentru Turkmenistan
Publicat: 29.04.2015
O rachetă produsă de compania americană SpaceX, fără echipaj uman, a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida (SUA) luni, pentru a plasa pe orbită un satelit de comunicaţii operat de Guvernul din Turkmenistan, realizând astfel o premieră pentru această ţară din Asia centrală, potrivit Reuters.

După ce a aşteptat pe rampa de lansare aproape o oră ameliorarea condiţiilor meteorologice, racheta Falcon 9 a fost lansată cu succes la ora locală 19.03 (23.03 GMT).

Satelitul de telecomunicaţii, amplasat în primul etaj al rachetei purtătoare, face parte din gama Spacebus 4000 şi a fost construit de Thales Alenia Space, un joint-venture între Thales S.A. şi Finmeccanica SpA.

Odată ajuns pe orbită, acest dispozitiv de aproape cinci tone, cunoscut sub numele TurkmenAlem52E, va deveni primul satelit de telecomunicaţii al Turkmenistanului, asigurând transmisiuni de televiziune, dar şi alte servicii, pentru aproximativ 1,2 miliarde de persoane din Asia Centrală, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de nord, precizează compania Thales Alenia Space.

Satelitul va fi plasat la o altitudine de 35.880 de kilometri deasupra Terrei şi are prevăzută o durată de funcţionare de 15 ani.

Evenimentul de luni seară a reprezentat cea de-a 18-a lansare reuşită de Space Exploration Technologies, o companie americană privată cu sediul în California, cunoscută sub numele SpaceX. De asemenea, a fost cea de-a doua lansare reuşită de firma americană în ultimele două săptămâni.

SpaceX a testat de curând procedura de aterizare lentă, la punct fix, a rachetelor sale, pe o barjă amplasată în ocean, însă acele zboruri-test nu s-au încheiat cu rezultatele dorite, deoarece rachetele lansatoare au revenit pe Terra cu o viteză prea mare pentru a realiza o aterizare în condiţii de siguranţă deplină.

Testele vor fi reluate în iunie, când SpaceX îşi va lansa următorul său vehicul spaţial de tip cargo, într-o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase