Home » D:News » De ce au apărut statui ale lui Edward Snowden şi Julian Assange la Berlin – VIDEO

De ce au apărut statui ale lui Edward Snowden şi Julian Assange la Berlin – VIDEO

De ce au apărut statui ale lui Edward Snowden şi Julian Assange la Berlin – VIDEO
Publicat: 02.05.2015
Statui de bronz în mărime naturală ale avertizorilor de integritate Chelsea Manning, Julian Assange şi Edward Snowden au fost dezvelite vineri, în Alexanderplatz, la Berlin, relatează Euronews.

Activişti şi membri din cadrul partidului german al Verzilor au dezvelit statuile celor trei, consideraţi eroi ai stângii politice în urma dezvăluirii unor documente clasificate aparţinând spionajului american.

Sculptorul italian Davide Dormino afirmă că a vrut să „reprezinte trei eroi contemporani care şi-au pierdut libertatea pentru adevăr”.

În opinia sa, lucrările vor aminti „cât de important este să ştii adevărul şi să ai curajul să ştii adevărul”.

Intitulat „Anything to Say”, grupul statuar încurajează la susţinerea libertăţii de exprimare şi accesului la informaţii.

Sursă: YouTube

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange riscă să fie extrădat în Suedia pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţii de viol şi agresiune sexuală, dar se teme că ar putea să fie extrădat în Statele Unite pentru a fi interogat cu privire la rolul pe care l-a jucat în publicarea unor documente americane secrete. El s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului din Londra, în care a primit azil.

Militarul american Chelsea Manning, născut Bradley Manning, a fost condamnat în 2013 pentru încălcarea legii spionajului (Espionage Act), fiind acuzat că a furnizat WikiLeaks documente aparţinând armatei şi serviciilor de spionaj americane. Ea ispăşeşte în prezent 35 de ani de închisoare.

Edward Snowden a primit azil în Rusia. El a furnizat informaţii clasificate aparţinând Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) unor jurnalişti, dezvăluind amploarea supravegherii globale practicate de către Guvernul american.

Însă statuile se vor bucura de mai multă libertate de mişcare decât cei trei eroi, urmând să efectueze un tur al lumii, comentează Euronews.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase