Home » D:News » Diabeticii supraponderali trăiesc mai mult decât pacienţii cu greutate normală

Diabeticii supraponderali trăiesc mai mult decât pacienţii cu greutate normală

Diabeticii supraponderali trăiesc mai mult decât pacienţii cu greutate normală
Publicat: 06.05.2015
Pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tipul 2 şi care sunt supraponderali, nu obezi, trăiesc mai mult decât diabeticii cu o greutate corporală considerată normală, au anunţat oamenii de ştiinţă britanici, care au vorbit cu această ocazie despre încă un exemplu al "paradoxului obezităţii".

Deşi autorităţile din domeniul sănătăţii publice emit în mod constant avertismente în privinţa consecinţelor nefaste ale greutăţii excesive, iar companiile îi presează pe angajaţii lor să slăbească prin intermediul unor „programe de wellness”, relaţia dintre greutatea corporală şi longevitate este una paradoxală. Studiile au arătat că, deşi obezitatea creşte riscul de maladii cardiovasculare, pacienţii cu aceste boli şi care sunt supraponderali trăiesc mai mult decât pacienţii care au o greutate considerată normală, informează Reuters.

În mod similar, obezitatea creşte riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, nu se ştia cu certitudine dacă greutatea excesivă oferă pacienţilor supraponderali un avantaj decisiv în privinţa şanselor de supravieţuire după diagnosticarea cu diabet.

Un număr de 16 studii anterioare au generat rezultate controversate: unele au arătat că diabeticii supraponderali prezintă o rată de mortalitate mai mică. Altele, au arătat contrariul. Însă multe dintre ele au fost viciate de probleme care ţin de metodologie – prea puţini pacienţi, perioadă prea scurtă de monitorizare, folosirea de chestionare în locul înregistrărilor medicale.

Autorii noului studiu au încercat să evite aceste probleme şi să obţină rezultate credibile. Cercetătorii, coordonaţi de profesorii Stephen Atkin şi Pierluigi Costanzo de la Universitatea Hull din Marea Britanie, au monitorizat un eşantion de 10.568 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet de tip 2, pentru o perioadă medie de aproape 11 ani.

Deşi pacienţii supraponderali şi cei obezi prezentau un risc ridicat de infarct şi accident vascular cerebral, ei au prezentat şi o probabilitate mai mare de a rămâne în viaţă mai mult timp decât diabeticii cu o greutate corporală normală, se afirmă în acest nou studiu, publicat în Annals of Internal Medicine.

Diabeticii cu greutăţi corporale mai mici decât media au avut cel mai mare risc de deces în timpul studiului, prezentând o mortalitate de aproape trei ori mai ridicată decât pacienţii cu greutate normală. Pacienţii supraponderali au avut cea mai bună rată de supravieţuire, cu 13% mai mare în comparaţie cu diabeticii cu greutate normală şi cu diabeticii obezi.

IMC reprezintă raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii.

Persoanele supraponderale au un Indice de Masă Corporală (IMC) cuprins între 25 şi 29. Persoanele cu greutate normală au un IMC cuprins în intervalul 18,5 şi 24,9, iar persoanele obeze au un IMC de peste 29.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase