Home » D:News » Foşti agenţi nord-coreeni dezvăluie tactici de spionaj

Foşti agenţi nord-coreeni dezvăluie tactici de spionaj

05.22.2015
Foşti agenţi nord-coreeni dezvăluie tactici de spionaj
Spionii celei mai izolate ţări din lume şi informaţiile pe care le culeg, inclusiv în Statele Unite, continuă să joace un rol major în menţinerea dinastiei staliniste Kim la putere, afirmă foşti agenţi nord-coreeni care dezvăluie tactici de spionaj pentru CNN.

Din arsenalul spionilor nord-coreeni continuă să facă parte stilouri cu otravă şi arme-lanternă, demne de filme cu James Bond, comentează postul american.

Kim Dong-shik dezvăluie pentru CNN că a fost recrutat să devină spion pe când era elev, la liceu. A fost trimis, timp de patru ani, la o universitate specializată unde a deprins, între altele, arte marţiale, scufundări submarine, cum să folosească armele şi să fabrice explozivi. Abia câţiva ani mai târziu, după o formare completă, i s-a spus că a fost selectat.

„Când mi s-a spus că aveam să fiu spion… am fost uimit”, declară Kim. „Au fost multe accidente cu spioni, în trecut. Mulţi dintre cei care au fost trimişi în Coreea de Sud au fost ucişi, aşa că m-am gândit că voi muri”, mărturiseşte el.

Însă antrenamentul fizic nu era totul, spune Kim, care subliniază că cea mai importantă era pregătirea psihologică.

„Eram învăţaţi să fim pregătiţi să murim pentru regimul Kim, iar în cazul în care eram prinşi să ne asigurăm că nu eram capturaţi în viaţă”, dezvăluie el.

Kim spune că a fost împuşcat în Coreea de Sud, în 1995, în timp ce se afla într-o misiune la Seul. El afirmă că întreaga sa familie a fost executată, în Coreea de Nord, ca pedeapsă pentru că nu şi-a îndeplinit misiunea. CNN precizează că nu a putut să verifice din surse independente afirmaţiile fostului spion, în contextul în care Coreea de Nord este una dintre cele mai secretoase ţări din lume.

Viaţa unui spion

Kim spune că prima sa misiune în Coreea de Sud, în 1990, a fost să aducă înapoi în ţară un agent de rang înalt, despre care a spus că-l cheamă Lee şi că acţiona pe teritoriul sud-coreean de ceva timp. A doua misiune a fost să încerce să recruteze persoane cu pternice sentimente antiguvernamentale care simpatizau cu Nordul, afirmă el.

Fostul agent afirmă că, în acea perioadă, comunica cu cartierul general printr-un post de radio care emitea pe unde scurte. Un program de la Phenian care emitea la miezul nopţii avea un prezentator care citea numere – coduri prin care i se transmitea următoarea misiune, spune el, adăugând că presupune că în prezent metodele de comunicare sunt mult mai sofisticate.

Cum sunt „atraşi” spioni din străinătate

Un fost membru al elitei, Kang Myong-do, declară că spionii nord-coreeni operează în ţări din întreaga lume – inclusiv în Statele Unite, unde estimează că se află permanent sute de agenţi. Una dintre principalelele lor misiuni este să încerce să recruteze cetăţeni americani de origine coreeană care tind să susţină Phenianul, spune el.

„Ei folosesc trei tactici”, afirmă Kang. „Prima este să le ofere vize în Coreea de Nord, a doua să le ofere acces să facă afaceri şi bani acolo, iar a treia – folosesc femei să-i atragă. Această tactică este folosită pe larg din anii ’80 încoace”, dezvăluie el.

Kang spune că în 1984 lucra în cadrul Diviziei pentru dezvoltarea unificării. Una dintre sarcinile acestei divizii era să trimită spioni în Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, precizează el, adăugând că divizia există şi în prezent.

Spionii şi informaţiile pe care le furnizează joacă un rol major în menţinerea regimului lui Kim Jong-un, afirmă el.

Kim Dong-shik este de aceeaşi părere. „Coreea de Nord îi tratează foarte bine. Spionii sunt trataţi la acelaşi nivel cu generalii, iar educaţia lor este asemănătoare celor din eşaloanele superioare. Aşadar este corect să spunem că (regimul din) Coreea de Nord îi consideră pe spioni foarte importanţi”, subliniază el.

Sursă: Mediafax