Prima pagină D:News

Cea mai mare fotografie panoramică realizată vreodată. A avut nevoie de 35 de ore pentru a o surprinde - VIDEO

Adrian Robu 05.27.2015 | ● Vizualizări: 2294
FOTO: YouTube     + zoom
Galerie foto (1)

O echipă internaţională condusă de fotograful Italian Filipo Blengini a publicat o imagine panoramică de dimensiuni impresionante a masivului Mont Blanc, cel mai înalt munte din Europa şi al 11-lea din lume.

 Imaginea panoramică are 365 de gigapixeli şi este formată din 70.000 de instantanee pentru fotografierea cărora a fost nevoie de 35 de ore.

Fotograful Italian Filippo Blengini susţine că muntele în sine a inspirat proiectul “in2white”: “Am vrut să îl înfăţişăm aşa cum apare în faţa ochilor noştri: mare frumuseţe, dimensiune uimitoare, exaltare pură”.

Puteţi vizualiza cea mai mare fotografie făcută vreodată AICI“Am fost suficient de curajoşi, nebuni şi ambiţioşi pentru a concepe o imagine panoramică uriaşă care să surprindă fiecare detaliu al muntelui”.

Cei cinci oameni din echipă au petrecut două săptămâni, la sfârşitul anului 2014, la o altitudine de 3.500 de metri, îndurând temperaturi de sub 10 grade Celsius.

Pentru cele 70.000 de fotografii au fost folosite aparate Canon EF 400mm f/2.8 II IS şi Canon 70D DSLR, un teleobiectiv Canon Extender 2X III şi o instalaţie robotizată.

Sursă: YouTube

Două noi imagini panoramice, din unghiuri diferite, ar putea fi adăugate acestui proiect.

Utilizatorii ar putea să adauge trasee în imagine, iar alpiniştii ar putea să se identifice în aceasta.

Prelucrarea volumului uriaş de informaţie (46 de terabiti) a durat două luni, iar imaginea rezultată ar echivala cu suprafaţa unui teren de fotbal, dacă ar fi imprimată la o rezoluţie de 300dpi.

Cu piscuri de aproape 5.000 de metri şi vânt care atinge 95 de kilometri pe oră, nu este surprinzător că Mont Blanc este unul din cele mai periculoase locuri pentru excursionişti. Dar asta nu îi opreşte pe cei veniţi din toate colţurile lumii pentru a ataca piscurile ameţitoare. În fiecare an există aproximativ 20.000 de tentative de căţărare. Între 30 şi 70 de oameni îşi pierd viaţa anual încercând să escaladeze cel mai înalt vârf din Europa, potrivit revistei “Climbing Mont Blanc”.

Imaginea realizată de echipa italianului Filipo Blengini este cu 45 de gigapixeli mai mare decât cea a Londrei, deţinătoarea recordului, realizată în 2013 (320 megapixeli). NASA deţine de asemenea o imagine a Lunii de 681 de megapixeli, însă aceasta a fost realizată în spaţiu de Lunar Reconnaissance Orbiter.

Sursă: Mediafax