Home » D:News » Îi face testosteronul mai coruptibili pe liderii lumii? Un nou studiu dezvăluie ştiinţa surprinzătoare din spatele puterii şi a corupţiei

Îi face testosteronul mai coruptibili pe liderii lumii? Un nou studiu dezvăluie ştiinţa surprinzătoare din spatele puterii şi a corupţiei

Îi face testosteronul mai coruptibili pe liderii lumii? Un nou studiu dezvăluie ştiinţa surprinzătoare din spatele puterii şi a corupţiei
Publicat: 03.06.2015
Un studiu realizat de elveţieni arată că testosteronul îi face pe oameni mai predispuşi la corupţie. De asemenea, acest hormon îi face mai puţin predispuşi să simtă empatie.

Un nivel ridicat al hormonului sexual testosteron îi face pe oameni mai predispuşi să comită acte de corupţie, reiese dintr-un nou studiu. Cercetătorii din Elveţia au descoperit totdată că fiinţele umane sunt predispuse natural la corupţie, chiar şi persoanele oneste.

Oamenii de ştiinţă au vrut să afle adevărul din spatele faimosului citat al lui John Dalberg-Acton, ”puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe în mod absolut”. Ei au definit corupţia drept încălcarea unui contract social general acceptat pentru obţinerea unor foloase sau recompense personale.

Echipa condusă de John Antonakis, profesor de comportament organizaţional, a ales 718 studenţi la economie pentru a participa la studiu. Voluntarii au fost rugaţi să joace două variante diferite a unui experiment social clasic numit ”jocul de-a dictatorul”.

În prima variantă a jocului, 162 de studenţi au fost desemnaţi, aleatoriu, lideri, fiecare având între unu şi trei ”supuşi”. Liderii au primit o anumită sumă de bani pe care au fost rugaţi să o distribuie, după cum vor, în grupul din care făceau parte. Cei cu mai mulţi supuşi şi deci mai multă putere au fost mult mai predispuşi să-şi păstreze sume mai mari de bani pentru ei. În cea de-a doua variantă a jocului, 240 de studenţi au primit rolul de lideri. Înainte de a începe jocul li s-au făcut mai multe teste, printre care unele de personalitate, măsurându-li-se şi nivelul de testosteron. De asemenea, tot înainte de a da drumul jocului, studenţii au votat care ar fi suma rezonabilă de bani pe care dictatorul ar trebui să o păstreze pentru el. Rezultatul acestui vot a fost folosit pentru a stabili ”norma socială”.

În ciuda existenţei acestei norme, liderii cu mai multă putere au continuat să păstreze o sumă mult mai mare de bani pentru sine, sugerând că sunt coruptibili.

”Puterea este pentru lideri ca sângele pentru vampiri. Odată ce prind gustul nu se mai pot opri”, a explicat Antonakis.

Un nivel ridicat de testosteron a fost de asemenea corelat cu o predilecţie a liderilor de a încălca norma socială. ”Persoanele cu un nivel ridicat al acestui hormon nu pot evalua impactul emoţional al propriilor decizii asupra altora, fiind preocupaţi de maximizarea propriei bunăstări”, a mai precizat autorul studiului.

Sursă: Daily Mail

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase