Home » D:News » Acest inginer crede că a găsit soluţia pentru a dezvolta case inteligente ce pot fi controlate cu puterea minţii – VIDEO

Acest inginer crede că a găsit soluţia pentru a dezvolta case inteligente ce pot fi controlate cu puterea minţii – VIDEO

Publicat: 08.06.2015
Dronele, ortezele sau obiectele virtuale sunt doar câteva dintre lucrurile pe care tehnologia de la ora actuală ne permite să le controlăm cu mintea. Un cercetător vrea să extindă această listă şi să creeze o casă inteligentă.

Imaginaţi-vă că vă treziţi de dimineaţă şi ajustaţi lumina, puneţi cafeaua la făcut şi daţi drumul la ştiri cu puterea minţii. Pare o idee nebunească, însă încorporarea aşa-numitelor tehnologii de control mintal în obiecte precum îmbrăcăminte sau accesorii, o astfel de casă ar putea deveni o realitate, susţine Dean Aslam, profesor de inginerie la Universitatea de Stat din Michigan.

Aslam, care are 20 de ani de experienţă în acest domeniu, a creat un sistem care le permite oamenilor să controleze o varietatea de dispozitive cu mintea. Tehnologia dezvoltată de Aslam funcţionează similar unei electroencefalograme, o metodă de a măsura şi a înregistra undele celebrale folosind un sistem de senzori.

Aceşti senzori măsoară activitatea cerebrală a unei persoane atunci când aceasta este concentrată la un anumit lucru. Informaţia este apoi procesată de un computer foarte mic ataşat de senzori, numit microsystem, şi trimisă către un dispozitiv anteprogramat, cum ar fi un prăjitor de pâine care primeşte comanda de a porni.

Pentru a putea controla mai multe dispozitive dintr-o casă inteligentă, ar fi necesar ca microsistemul să poată răspunde şi la mişcarea ochilor sau la nivelul de atenţie, respectiv meditaţie, susţine Aslam.

”Marea provocare este cum să porţi acest sistem confortabil? Cum poţi purta acest sistem în aşa fel încât acesta să nu poată fi observat de cei din jurul tău? Odată ce găseşti o soluţie pentru asta deschizi o fereastră de oportunităţi de aplicare”, a mai adăugat inginerul.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase