Home » D:News » Un pluton de ucigaşi de elită a scăpat de sub control. Unde îşi desfăşoară misiunile

Un pluton de ucigaşi de elită a scăpat de sub control. Unde îşi desfăşoară misiunile

Un pluton de ucigaşi de elită a scăpat de sub control. Unde îşi desfăşoară misiunile
Publicat: 13.06.2015
Richard "Dick" Marcinko se consideră "părintele" celui mai eficient "pluton de execuţie" din lume, care a participat la numeroase misiuni. Din păcate pentru comandantul american ieşit la pensie, oamenii pe care i-a antrenat au scăpat de sub control şi riscă să fie consideraţi nu eroi, ci agresori.

SEAL Team Six, comandoul special care l-a ucis pe teroristul Osama bin Laden, s-a transformat într-o „maşinărie globală de ucis” şi deseori lucrurile scapă de sub control, relevă un material din New York Times, citat de independent.co.uk.

Potrivit jurnaliştilor, unitatea specială funcţionează sub denumirea de Naval Special Warfare Development Group şi numărul membrilor săi a crescut de la 300 la 1.500.

Între 2006 – 2008, soldaţii din Team Six ar fi ucis chiar şi 25 de persoane într-o singură noapte. „Execuţiile au devenit o rutină”, precizează un fost ofiţer.

O MAŞINĂRIE DE UCIS A SCĂPAT DE SUB CONTROL

SEAL Team Six a fost acuzată de nenumărate ori de uciderea unor civili, făcând obiectul unei investigaţii a JSOC – Joint Special Operations Command. Foştii membri ai comandoului spun că sunt conştienţi de victimele „colaterale”, înregistrate în timpul raidurilor.

„Mă întrebaţi dacă s-au comis şi fapte rele? Mă întrebaţi dacă au existat mai mulţi morţi decât ar fi trebuit? Cu siguranţă”, a declarat un fost membru al SEAL Team Six.

Unitatea de elită nu se supune multor reguli şi acţionează după propriile „strategii”, a explicat acesta. Nici măcar observatorii militari ai armatei, însărcinaţi cu protecţia drepturilor civililor, nu supraveghează îndeajuns plutonul care l-a ucis pe Osama Bin Laden.

Un raport al Pentagon scoate la iveală implicarea forţelor navale speciale americane în programul Omega al CIA. Operaţiunea a presupus o „vânătoare” fără restricţii de talibani, în cadrul unor operaţiuni „îndoielnice” din Pakistan. Operaţiunea seamănă cumva cu Programul Phoenix, din vremea războiului din Vietnam, în care trupele speciale au executat numeroase interogatorii şi asasinate.

Un exemplu de misiune care ar fi dus la moartea mai multor civili s-a desfăşurat în 2008, în provincia Helmand din Afganistan. În urma raidului, a fost ucis un oficial taliban, identificat drept „Obiectivul Pantera”.

Un comandant SEAL Team Six a cerut o investigaţie JSOC, după ce trupa de elită a fost acuzată că ar fi executat mai mulţi civili în zonă.

Din anchetă a reieşit însă că trupa SEAL nu a comis nicio greşeală în timpul operaţiunii Pantera. Pe de altă parte, când au ieşit la suprafaţă suspiciunile privind execuţia unor civili, mai mulţi membri SEAl au fost trimişi acasă, adaugă jurnaliştii de la NYT.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase