Home » D:News » Trei intervenţii chirurgicale în premieră în medicina de la noi

Trei intervenţii chirurgicale în premieră în medicina de la noi

Trei intervenţii chirurgicale în premieră în medicina de la noi
Publicat: 13.07.2015
Medicii de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "CC Iliescu" din Bucureşti au realizat, săptămâna trecută, trei intervenţii în premieră în sistemul public de sănătate din România, respectiv trei implantări de proteză de valvă aortică pe cale mini-invazivă.

O echipă de medici coordonată de către prof. dr. Vlad Iliescu, prof. dr. Şerban Bubenek şi dr. Dan Deleanu, din care au mai făcut parte medicii Ovidiu Chioncel, Ovidiu Ştiru, Costin Scarlat, Marin Postu şi dr. Adham Hendy, a efectuat cu success trei intervenţii de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică (TAVI) prin abord femural, adică prin arterele coapsei, arată un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de conducerea unităţii medicale.

Cei trei pacienţi sufereau de stenoză aortică severă şi asociau de asemenea multiple alte comorbidităţi grave, precum insuficienţă cardiacă congestivă avansată, insuficienţă respiratorie cronică, insuficienţă renală, diabet.

Procedura de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică TAVI se adresează pacienţilor cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operaţi pe cord deschis prin proceduri clasice de chirurgie cardiacă, atât din cauza suferinţei cardiace avansate, cât şi din cauza bolilor asociate, care împreună cresc riscul operator la valori inacceptabile.

„Sub anestezie generală, proteza valvulară aortică a fost introdusă printr-o mini-incizie (de aproximativ 5 cm.) la nivelul vaselor coapsei şi ulterior avansată sub control angiografic şi echocardiografic transesofagian până în vecinătatea inimii, unde după dilatarea cu balon a valvei aortice native s-a implantat o valvă biologică auto-expandabilă. Intervenţiile au durat aproximativ câte două ore fiecare, iar evoluţia ulterioară a celor trei pacienţi a fost exccelentă, aceştia urmând a fi externaţi peste trei zile şi nu peste şapte – 10 zile cum se procedează după o operaţie clasică. Cele trei proceduri TAVI efectuate la IUBCV „CC Iliescu” Bucureşti reprezintă premeiere medicale absolute pentru sistemul public de sănătate din România”, a precizat sursa citată.

Intervenţiile au fost realizate cu sprijinul conducerii Ministerului Sănătăţii, precum şi al programelor de sănătate promovate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu” Bucureşti figurează pe locul întâi sau doi ca indici de performanţă medicală între toate cele peste 400 de spitale din România şi este şi centru de excelenţă al cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare din România. În institut, sunt efectuate anual peste 45% din totalul operaţiilor pe inimă din România, peste 60% din totalul operaţiilor de urgenţă pe inimă, peste 70% din operaţiile de chirurgie vasculară majoră din ţară şi 25 – 30% din cazurile de infarct miocardic acut din Bucureşti.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase