Home » D:News » Un australian de 19 ani a triumfat la Campionatul mondial de Cub Rubik 2015 – VIDEO

Un australian de 19 ani a triumfat la Campionatul mondial de Cub Rubik 2015 – VIDEO

Publicat: 21.07.2015
Australianul Feliks Zemdegs, în vârstă de 19 ani, a câştigat finala ediţiei din 2015 a Campionatului mondial de Cub Rubik, organizată duminică, în oraşul brazilian Sao Paolo, informează site-ul francetvinfo.fr.

Tânărul australian a rezolvat cubul Rubik într-un timp foarte bun – 5 secunde şi 695 de miimi de secundă -, realizând astfel o performanţă apropiată de recordul mondial (5 secunde şi 25 de sutimi de secundă) stabilit de americanul Collin Burns în aprilie 2015.

Feliks Zemdegs şi-a surclasat adeversarii la proba cea mai mediatizată a concursului, 3x3x3 (nouă pătrate pe fiecare faţă), versiunea tradiţională a acestui cub inventat în 1974.

În afară de versiunea 3x3x3, există alte trei tipuri de Cub Rubik (2x2x2, 4x4x4 şi 5x5x5).

În total, campionatele mondiale au conţinut în acest an 17 probe diferite. Fiecare versiune de cub are propria probă şi conţine chiar şi variante, precum rezolvarea cubului Rubik cu o singură mână, cu picioarele sau legat la ochi.

Cubul Rubik este un joc-problemă de tip puzzle inventat în anul 1974 de sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik.

Iniţial, acesta a fost numit „Cubul Magic”, dar a fost rebotezat după numele inventatorului.

Potrivit statisticilor, o persoană din şapte pe plan mondial a primit în dar sau a cumpărat un cub Rubik, o jucărie care stimulează imaginaţia, memoria şi capacitatea de sinteză.

Potrivit site-ului oficial al acestei jucării, peste 350 de milioane de cuburi Rubik au fost vândute pe plan mondial.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase