Home » D:News » Un fost cercetător NASA anticipează o creştere dramatică a nivelului mărilor. Consecinţele ar putea fi devastatoare

Un fost cercetător NASA anticipează o creştere dramatică a nivelului mărilor. Consecinţele ar putea fi devastatoare

Un fost cercetător NASA anticipează o creştere dramatică a nivelului mărilor. Consecinţele ar putea fi devastatoare
Publicat: 23.07.2015
James Hansen, unul dintre cei mai reputabili cercetători de mediu din lume, a publicat o lucrare în care arată că până şi o încălzire globală de numai două grade Celsius ar fi ”extrem de periculoasă” pentru umanitate.

Hansen estimează că nivelul mărilor va creşte cu peste trei metri în următorii 50 de ani.

Studiu semnat de alţi 16 oamenii de ştiinţă se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru liderii politici care s-au angajat prin Acordul de la Copenhaga din 2009, asumat din nou în iunie, să limiteze încăltzirea globală la două grade Celsius.

Proiecţiile cercetătorilor se bazează pe anticiparea unei topiri accelerate a calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica, pe fondul creşterii concetranţiei atmosferice a gazelor cu efect de seră care blochează căldura în atmosferă.

Topirea gheţarilor va însemna mai multă apă rece, dulce în oceane, fenomen care va schimba curenţii şi va duce la o topire şi mai accentuată a calotelor glaciare. Prin urmare, nivelul mărilor va creşte într-un ritm mult mai accentuat decât se credea până acum.

”Concludem că emisiile ridicate vor duce inevitabil la creşterea nivelului mării cu câţiva metri şi ne aşteptăm ca acest lucru să aibă loc în acest secol. Perturbările sociale şi consecinţele economice ale unei asemenea creşteri a nivelului mărilor ar putea fi devastatoare”, notează ei.

Hansen a lucrat până în aprilie 2013 pentru NASA, iar în prezent este profesor la Universitatea din Columbia.

Sursă: Huffington Post

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase