Home » D:News » Cea mai apreciată brânză din lume a apărut dintr-o greşeală şi are un secret ciudat pe care nu îl poate explica nimeni

Cea mai apreciată brânză din lume a apărut dintr-o greşeală şi are un secret ciudat pe care nu îl poate explica nimeni

Cea mai apreciată brânză din lume a apărut dintr-o greşeală şi are un secret ciudat pe care nu îl poate explica nimeni
Publicat: 03.08.2015
Vasterbottensost este cea mai apreciată brânză din lume. Este servită la toate dineurile cu specific tradiţional, dar a ajuns şi în meniul nunţilor regale, al ceremoniei de decernare a premiilor Nobel sau al restaurantelor de lux din Copenhaga.

Dramaturgul suedez August Strindberg a menţionat acest sortiment de brânză în scrierile sale, iar prinţul Hassan al Iordaniei a spus că este despre acesta că este ”ceea ce iubesc cel mai mult la Suedia”. Tocmai datorită cererii foarte mari, suedezii au încercat să mărească producţia. Fără succes însă. Această specialitate a apărut dintr-o greşeală şi, mai mult decât atât, are un secret care nu a putut fi descifrat nici cu teste ADN.

Acest sortiment unic de brânză este produs într-o localitate din Suedia. O lăptăreasă a greşit reţeta în 1872, iar de atunci brânza din Burtrask a ajuns să fie o delicatesă servită la ceremoniile pentru decernarea premiilor Nobel sau la nunţile caselor regale din lume. Nimeni nu ştie însă de ce sortimentul nu poate să fie produs în altă parte.

În satul Burtrask din Suedia se face o brânză galbenă, găurită, numită Vasterbottensost şi considerată o adevărată delicatesă, notează BBC.

Este uşor de înţeles de ce acest produs a ajuns să fie la mare căutare, însă, când suedezii au încercat să extindă producţia şi au deschis o fabrică într-un oraş apropiat, brânza a avut alt gust. Nimeni nu a reuşit să găsească o explicaţie, cu toate că produsul a fost studiat cu tehnici de analiză ADN. Unii au spus că gustul unic al produsului provine de la rafturile de molid pe care este lăsat să matureze, de la microflora specifică a clădirii în care este făcut sau chiar de zilele lungi de vară care influenţează starea de spirit a vacilor. Cea mai intrigantă teorie sugerează că aroma specifică a brânzei Vasterbottensost este dată de căderea unui meteorit care ar fi dus la formarea unui lac în apropiere şi la îmbogăţirea solului cu calciu.

Burtrask se află la mai puţin de 300 de kilometri de Cercul Arctic. Localnicii spun că sortimentul a apărut din greşeală, la 1872. O lăptăreasă pe nume Ulrika Eleonora Lindstrom era distrasă deoarece era îndrăgostită şi întârzia mereu cu treburile pe care le avea de făcut. Cineva a gustat brânza care i-a ieşit lăptăresei şi a realizat că este foarte bună.

La ora actuală, în Burtrask se produc anual 4.000 de tone de brânză Vasterbottensost. Reţeta este secretă, iar misterul produsului ”legat” de localitatea suedeză nu a fost elucidat până în prezent.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase