Home » D:News » Cercetătorii au creat primul laser cu lumina albă

Cercetătorii au creat primul laser cu lumina albă

Publicat: 05.08.2015
Cu ajutorul nanotehnologiilor, folosite pentru a crea un material semiconductor personalizat, o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Arizona a dezvoltat un laser care poate produce lumină albă. Aceasta este mai luminoasă şi mai eficientă decât LED-ul.

Laserele au fost inventate în anii 1960, iar în prezent au foarte multe funcţionalităţi. De la DVD playere la internet, multe dintre lucrurile din jurul nostru funcţionează cu ajutorul laserelor. Cu toate că ideea de a folosi laserele pe post de sursă de lumină este veche, până la ora actuală aceasta nu a putut fi realizată deoarece laserele nu emiteau lumină albă.

În 2011, un laborator a reuşit să producă lumină albă, combinând patru lasere într-o singură rază, însă experimentul a servit doar pentru a demonstra conceptul, nefiind un sistem practic de a genera lumină albă.

Cercetătorii americani au venit cu ideea unui semiconductor care să poată opera pe întregul spectru de culori vizibile. În mod normal, semiconductorii produc o singură lungime de undă de lumină. Practic, cercetătorii au dezvoltat o foaie de semiconductori la scară nano, pe baza unui aliaj, care se formează în trei segmente. Acestea generează lasere roşii, verzi şi albastre care împreună creează lumină albă.

Această tehnologie poate fi aplicată în mai multe domenii. Laserul poate fi folosit pe post de sursă de lumină sau pentru producerea monitoarelor pentru computere.

Sursă: Gizmag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase