Home » D:News » Copiii dificili la mâncare sunt mai predispuşi la tulburări emoţionale

Copiii dificili la mâncare sunt mai predispuşi la tulburări emoţionale

Copiii dificili la mâncare sunt mai predispuşi la tulburări emoţionale
Publicat: 09.08.2015
Copiii foarte dificili la mâncare au un risc semnificativ mai mare să sufere de probleme emoţionale care necesită intervenţia medicală, potrivit unui studiu publicat luni în revista 'Pediatrics', citat de AFP.

Potrivit acestui studiu, peste 20% dintre copiii din SUA cu vârste între doi şi şase ani sunt dificili în ceea ce priveşte alimentaţia. Studiul a fost efectuat pe un grup de 3.433 de participanţi, din care aproape 18% sunt consideraţi relativ dificili la masă în timp ce aproximativ 3% se află în categoria „extrem de dificili”.

„Copiii despre care vorbim în acest studiu nu sunt cei care uneori refuză să mănânce broccoli”, spune Nancy Zucker, director al Centrului Duke pentru tulburări de alimentaţie, autorul principal al studiului.”Este vorba despre copii care sunt atât de dificili la produsele alimentare încât acestea încep să le provoace probleme”, a explicat cercetătorul.

„Acest comportament extrem poate lua multe forme şi afectează sănătatea copilului, creşterea şi relaţia părinte-copil”, a spus ea.

Cercetarea a constatat că acei copii consideraţi cu o atitudine ‘moderată’ până la ‘foarte dificilă’ în ceea ce priveşte hrana au avut un risc semnificativ mai mare de simptome depresive şi de anxietate.

Ei ar putea corespunde, de asemenea, criteriilor pentru o nouă tulburare psihică bazată pe evitarea/restricţia consumului de alimente, un nou diagnostic adăugat în ultimul manual american de boli mintale adoptat în 2014.

Unii copii pot beneficia de terapii menite, printre altele, să demistifice sursele de anxietate produse de alimente.

Dar aceste metode nu pot fi suficiente pentru copiii cu sensibilitate senzorială extremă pentru care mirosul sau gustul unor alimente sunt prea intense, potrivit acestor cercetători care au subliniat importanţa adaptării abordării terapeutice la vârsta copiilor, mai notează AFP.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase