Home » D:News » De ce EVREII nu ar trebui să se concentreze atât de mult pe Holocaust. Declaraţia neaşteptată a unei mari actriţe

De ce EVREII nu ar trebui să se concentreze atât de mult pe Holocaust. Declaraţia neaşteptată a unei mari actriţe

De ce EVREII nu ar trebui să se concentreze atât de mult pe Holocaust. Declaraţia neaşteptată a unei mari actriţe
Publicat: 26.08.2015
Actriţa americană de origine israeliană Natalie Portman, deţinătoare a unui Oscar pentru rolul principal din filmul 'Black Swan' ('Lebăda neagră'), a criticat importanţa excesivă acordată de evrei Holocaustului evreiesc prin comparaţie cu alte atrocităţi comise de-a lungul istoriei, scrie ziarul 'The Independent'.

Ea a făcut aceste declaraţii la Londra, la scurt timp după finalizarea filmului ‘A Tale of Love and Darkness’, o adaptare a romanului omonim semnat de scriitorul şi jurnalistul Amos Oz, în care se relatează despre crearea statului Israel. Pelicula, vorbită în limba ebraică, reprezintă debutul regizoral pentru Natalie Portman, care şi joacă în acest lungmetraj.

‘Noi, evreii, nu ar trebui să ne concentrăm pe Holocaust’, a afirmat ea. ‘Într-o manieră paranoică, evreii cred că suntem singurele victime’, a mai spus artista născută la Ierusalim în urmă cu 34 de ani. Ea a emigrat, împreună cu familia sa, în SUA pe când avea numai 3 ani şi în prezent locuieşte în Franţa cu soţul ei, balerinul francez Benjamin Millepied, care este coregraful Operei din Paris. Cei doi au un băiat de trei ani, Aleph.

‘Cred că o întrebare cu adevărat importantă pe care ar trebui să şi-o pună comunitatea evreiască este legată de accentul pus pe Holocaust în educaţie. Desigur, este un lucru important care trebuie reamintit şi respectat’, dar fără a neglija alte tragedii, a susţinut Natalie Portman, care a fost educată în şcoli evreieşti. Din propria sa experienţă, ea este de părere că uciderea a 11 milioane de oameni în timpul Holocaustului nu este normal să fie pusă mai presus de alte crime de acelaşi gen.

Cineasta a explicat că a ajuns la această concluzie după ce a vizitat un muzeu consacrat genocidului din Rwanda. ‘Am fost şocată pentru că acest genocid se petrecea pe când eu eram elevă. Învăţam doar despre Holocaust şi nu ni s-a amintit niciodată despre ceea ce se întâmpla chiar atunci’ în acea ţară africană, a adăugat ea.

‘Sunt de părere că trebuie acordată atenţie pentru a se înţelege că ura există în toate timpurile şi împotriva tuturor tipurilor de oameni’, a menţionat Natalie Portman, în opina căreia ‘această cunoaştere a lucrurilor trebuie folosită pentru a avea mai multă empatie cu cei care au suferit’.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase