Home » D:News » Un astronaut rus a petrecut cea mai îndelungată perioadă de timp în spaţiu

Un astronaut rus a petrecut cea mai îndelungată perioadă de timp în spaţiu

Un astronaut rus a petrecut cea mai îndelungată perioadă de timp în spaţiu
Publicat: 13.09.2015
O capsulă Soyuz având la bord trei astronauţi, printre care Ghenadi Padalka, devenit, recent, omul care a petrecut cea mai îndelungată perioadă de timp în spaţiu, a aterizat cu bine în stepele din Kazahstan, sâmbătă dimineaţă, potrivit imaginilor transmise de televiziunea NASA.

 Capsula Soyuz a părăsit Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în noaptea de vineri spre sâmbătă şi a aterizat la ora 4.51 GMT în Kazahstan, informează Reuters.

În capsulă s-au aflat cosmonautul kazah Aidyn Aimbetov şi astronautul danez Andreas Mogensen, care au petrecut pe orbită mai puţin de zece zile, dar şi Ghenadi Padalka, în vârstă de 57 de ani, care a stat pe ISS 879 de zile. Recordul anterior era deţinut de Serghei Krikalev, care a petrecut pe orbită 803 zile.

În prezent, pe ISS se află un echipaj de şase astronauţi, printre care noul comandant de misiune Scott Kelly, de la NASA, şi cosmonautul rus Mihail Kornienko, care se află la jumătatea perioadei de un an petrecută pe avanpostul spaţial. Cei doi sunt primii astronauţi care vor petrece un an pe ISS, cea mai îndelungată misiune din istoria avanpostului spaţial, având ca scop studierea efectelor microgravitaţiei asupra fizicului şi psihicului uman.

În următorii zece ani, NASA vrea să trimită echipaje umane dincolo de ISS, în vederea pregătirii misiunilor pe Marte, în jurul anilor 2030.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase