Home » D:News » Ce vin ar alege să bea ca un ultim pahar unul dintre cei mai reputaţi somelieri

Ce vin ar alege să bea ca un ultim pahar unul dintre cei mai reputaţi somelieri

Ce vin ar alege să bea ca un ultim pahar unul dintre cei mai reputaţi somelieri
Publicat: 04.10.2015
John Euvrard, unul dintre cei mai reputaţi somelieri din Franţa, prezent la Sărbătoarea Gastronomiei de la Bucureşti, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru a fi un bun degustător, trebuie să-ţi creezi o bibliotecă mentală, iar un ultim pahar de vin pentru el ar fi un Bourgogne.

„În degustare, cred că e dificil să te documentezi. Sigur, există foarte multe cărţi despre acest domeniu, dar este diferit de la un degustător la altul şi contează foarte mult opinia personală”, a declarat John Euvrard pentru MEDIAFAX.

„Pentru a fi un bun degustător, totul trebuie făcut prin repetiţie, prin comparaţie. Trebuie să fie degustate multe vinuri şi, astfel, se realizează un fel de bibliotecă mentală. În acelaşi timp, trebuie menţinută o relaţie apropiată cu viticultorii, trebuie discutat mult cu ei pentru a cunoaşte un vin”, a adăugat acesta.

Referitor la descrierea unui vin bun, John Euvrard spune că, în primul rând, solul şi viticultorul trebuie să fie de cea mai bună calitate. Apoi, pentru cel care a fost timp de 15 ani principalul somelier al maestrului bucătar Paul Bocuse, „vinul bun este un vin roşu din Burgundia, la care găsesc ceea ce caut – fineţe, eleganţă, prospeţime”.

„Nu-mi plac vinurile în care se simte foarte mult alcoolul sau gustul de baric (‘barrique’, butoi mic, în care se păstrează vinul, n.r.). Dacă ar trebui să beau un ultim pahar de vin, aş alege un Bourgogne”, a mai declarat somelierul.

De cealaltă parte, despre vinurile româneşti, pe care le-a putut degusta în zilele petrecute la Bucureşti, Euvrard afirmă că sunt de calitate şi, comparându-le cu cele franţuzeşti, le cataloghează ca fiind „mai tari”.

John Euvrard a pus bazele în Franţa a două societăţii de consiliere în domeniul someleriei, organizând evenimente care pun în valoare vinurile, pregătirea şi consilierea în domeniu. Vorbind despre influenţa unui profesionist ca Paul Bocuse, având în vedere colaborarea îndelungată cu acesta, cel mai important lucru pe care John Euvrard l-a învăţat a fost „să fac clientul fericit”.

„Clientul este centrul. În jurul lui se învârte totul. În plus, este important să fim noi înşine, să avem o atitudine simplă”, a concluzionat acesta.

Ultima manifestare din cadrul Sărbătorii Gastronomiei, care s-a desfăşurat în perioada 24 – 28 septembrie în mai multe localuri şi magazine din Capitală, a fost o degustare comparativă România – Franţa, coordonată de John Euvrard, în prezenţa mai multor amatori şi profesionişti în domeniu.

John Euvrard a fost timp de 15 ani prim somelier al lui Paul Bocuse, cu care a început colaborarea în 1993, iar în 2007 a primit titlul de cel mai bun somelier din Franţa, din partea peşedintelui statului, şi a fost desemnat de revista Le Chef somelierul anului.

Iniţiată în Franţa, în 2011, pentru a sărbători intrarea în patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, Fête de la Gastronomie/ Sărbătoarea Gastronomiei doreşte să valorizeze produsele specifice – de la materie primă la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum şi toate serviciile care s-au dezvoltat în jurul acestei arte.

Evenimentele au fost organizate de Ambasada Franţei în România, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, Institutul Francez din România şi Business France, alături de partenerii lor.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?
Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol
Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol
Gripa aviară s-ar putea răspândi la vacile din toată lumea, avertizează OMS
Gripa aviară s-ar putea răspândi la vacile din toată lumea, avertizează OMS
Ce sfaturi a dat un preot creat cu Inteligență Artificială?
Ce sfaturi a dat un preot creat cu Inteligență Artificială?
Ţara în care dacă reuşeşti să îţi iei o casă nu poți ști dacă o vei păstra
Ţara în care dacă reuşeşti să îţi iei o casă nu poți ști dacă o vei păstra
Ziua în care a apărut Marea Britanie. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac românii faţă de Regatul Unit
Ziua în care a apărut Marea Britanie. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac românii faţă de Regatul Unit
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?
Averea lui Elon Musk a crescut cu 40 de miliarde de dolari în doar o săptămână
Averea lui Elon Musk a crescut cu 40 de miliarde de dolari în doar o săptămână
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra
Meteorologii anunță că vremea se răcește și revin ploile
Meteorologii anunță că vremea se răcește și revin ploile
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu
Cum au avut de suferit estuarele, așa-numitele „pepiniere ale mării”, în ultimii 35 de ani?
Cum au avut de suferit estuarele, așa-numitele „pepiniere ale mării”, în ultimii 35 de ani?