Home » D:News » Caz de braconaj surprins de camerele video, într-un loc protejat din România. Surpriză de proporţii: cine este unul dintre braconieri – VIDEO

Caz de braconaj surprins de camerele video, într-un loc protejat din România. Surpriză de proporţii: cine este unul dintre braconieri – VIDEO

Publicat: 08.10.2015
Un caz recent de braconaj la cerb a fost constatat în Situl Natura 2000, Munţii Ţarcu, pe raza Ocolului Silvic Oţelu Roşu. Surprinzător este că unul dintre braconieri este angajat al Ocolului Silvic Oţelu Roşu, care gestionează fondul de vânătoare.

Fapta este demonstrată de camerele video instalate de WWF România în zonă, ce arată clar că pe 11 şi 12 septembrie 2015, un grup de persoane intră în pădure şi se întorc cu trofeul.

În urma sesizării autorităţilor competente de către WWF-biroul Reşiţa, s-a primit confirmarea că nu a fost emisă o autorizaţie de vânătoare la cerb pe fondul cinegetic respectiv, ba mai mult, una dintre persoanele din imagini este un angajat al Ocolului Silvic Oţelu Roşu, care gestionează fondul de vânătoare.

‘’Acest caz ne arată foarte clar că, din păcate, braconajul este un fenomen prezent în pădurile noastre. Braconajul este o crimă care afectează biodiversitatea şi comunităţile locale şi WWF va face tot posibilul  pentru ca astfel de fapte să fie pedepsite şi urmărite cu stricteţe de autorităţi. Dar ca să oprim braconajul este nevoie nu doar de autorităţi, ci şi de implicarea oamenilor, a comunităţilor locale, ca astfel de crime să nu rămână nedescoperite. Sperăm ca această speţă să fie un exemplu clar de luptă eficientă împotriva braconajului şi să inspire şi pe alţii să depună plângeri adresate autorităţilor competente, ori de câte ori se întâlnesc cu astfel de fapte grave’’, a declarat Magor Csibi, director WWF-România, într-un comunicat remis Descoperă.

WWF- România derulează în Carpaţii din sud-vestul României proiectul Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni. O activitate foarte importantă aici o reprezintă evaluarea faunei sălbatice cu scopul de a identifica posibile coridoare ecologice, pentru asigurarea conectivitaţii între populaţii de faună specifică condiţiilor noastre geografice.

Astfel, WWF România monitorizează prin intermediul unor camere video fauna din arealul Parcurilor Naţionale Semenic-Cheile Caraşului, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, Retezat, Parcul Natural Porţile de Fier şi situl Natura 2000 Munţii Ţarcu.

„WWF nu tolerează braconajul şi depune toate eforturile pentru ca cei vinovaţi în cazul de faţă să primească pedepse aspre. Până acum am primit asigurări că se vor lua măsuri, suntem în legătură permanentă cu autorităţile şi vom monitoriza cazul până la capăt”, se mai arată în comunicat.

Printre cele mai braconate animale din România se numără porcul mistreţ, căprioara şi cerbul.

Carpaţii de Sud-Vest reprezintă una dintre cele mai mari zone de sălbăticie din Europa şi una dintre cele mai bogate zone naturale din ţară, ce se întinde pe o suprafaţă de peste 300.000 de hectare.  
 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase