Home » D:News » Cum poate fi manipulat psihicul uman prin intermediul jocurilor video

Cum poate fi manipulat psihicul uman prin intermediul jocurilor video

Cum poate fi manipulat psihicul uman prin  intermediul jocurilor video
Publicat: 19.10.2015
Chiar şi în lume virtuală, viaţa este aşa cum îţi propui tu s-o construieşti. Un studiu recent demonstrează că amatorii de jocuri video se distrează mai bine atunci când cred că jocul şi-a făcut actualizări noi cu suplimente actuale, chiar dacă acest lucru nu este neapărat adevărat.

Profesorul Paul Cairns, care cercetează interacţiunea om-calculator la Universitatea din York, din Regatul Unit, se întreabă dacă efectul placebo se transferă în lumea jocurilor video după vizionarea programelor televizate aşa cum pastila de zahăr îmbunătăţeşte performanţa unui ciclist.

”Oamenii au o preconcepţie că pilula albă, mică, care nu este foarte gustoasă, va avea, cu siguranţă, un efect asupra psihicului lor”, spune Cairns. ”Aceasta schimbă percepţiile tale asupra lumii înconjurătoare într-un mod extrem de profund.”

Pentru a-şi testa ideea, profesorul Paul Cairns şi colega sa Alena Denisova au propus la  21 de persoane să joace două runde de  Don’t Starve (Nu muri de foame), un joc de aventură în care trebuie să colectezi obiecte, utilizând o hartă, cu scopul de a supravieţui.

În prima rundă, cercetătorii au anunţat jucătorii că harta va fi generată aleatoriu. În runda a doua, le-au zis că harta va fi controlată de Adaptive AI – o extensie care  poate modifica harta în funcţie de nivelul de calificare al eroului. După fiecare rundă, jucătorul completa un chestionar.

De fapt, jocul nu a folosit această extensie AI – ambele versiuni ale jocului erau aleatorii. Dar, atunci când jucătorii gândeau că jucau sub influenţa acestei extensii au evaluat jocul ca fiind mai  captivant şi mai distractiv. Pentru unii, jocul a părut mai greu cu extensia AI, iar pentru alţii mai uşor, dar nimeni nu a găsit că au acelaşi nivel de complexitate.

”AI m-a pus într-un mediu mai sigur şi mi s-a părut că-mi şi arată resursele care-mi erau necesare”, a spus un jucător.

”Acesta reduce timpul necesar pentru explorarea hărţii, făcând joaca mai plăcută”, afirmă alt jucător.

Un alt experiment, cu 40 de subiecţi noi, a confirmat efectul. În acest timp, jumătate din jucători au fost puşi într-un grup de control cărora li s-a spus că joaca a fost aleatorie, pe când cealaltă jumătate credeau că joaca este supusă extensiei AI.

Rezultatele au fost prezentate la începutull acestei luni, la conferinţa CHI PLAY  de la Londra. Cercetătorii au afirmat că creatorii de jocuri video ar trebui să ţină cont de efectul placebo atunci când dezvoltă sau testează jocuri noi.

Experimentele aduc dovezi convingătoare că aşteptările influenţează experienţa jucătorilor, afirmă Walter Boot, psiholog la Universitatea de Stat Florida, care a studiat jocurile video. ”Efectul nu trebuie să implice caracteristici de lux, cum ar fi AI – acesta ar putea funcţiona doar dacă oamenii cred ca jocul pe care-l rulează este ultima versiune de pe piaţă”, afirmă acesta.

”Aşteptărea este că ceva nou ar trebui să fie mai bun decât ceea ce a fost înainte”, spune Walter Boot. ”Probabil, acesta este motivul pentru care oamenii merg să-şi cumpere un iPhone nou la fiecare câţiva ani”, concluzionează el.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase