Home » D:News » Să ai un tată nu este neapărat un AVANTAJ, susţin savanţii de la Cambridge. Care sunt argumentele lor

Să ai un tată nu este neapărat un AVANTAJ, susţin savanţii de la Cambridge. Care sunt argumentele lor

Să ai un tată nu este neapărat un AVANTAJ, susţin savanţii de la Cambridge. Care sunt argumentele lor
Publicat: 19.10.2015
Copiii născuţi de mame solitare, care au apelat la un donator de spermă, nu suferă mai mult din cauza faptului că nu au un tată în comparaţie cu copiii care s-au născut într-o familie tradiţională, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Cambridge.

Pentru realizarea studiului de la Universitatea Cambridge au fost chestionate 51 de mame care au utilizat banca de spermă, dar şi copii şi profesori pentru a compara stările celor care trăiesc într-o familie tradiţională cu ale celor dintr-o familie monoparentală. Copiii chestionaţi aveau vârste cuprinse între 4 şi 9 ani.

Multe voci din cadrul societăţilor de caritate, sociologi şi lideri religioşi susţin că privarea unui copil de prezenţa unui tată în viaţa sa este lipsită de etică şi produce daune fizice.

“Ne-am ciocnit cu stereotipul precum că femeia care nu are un partener de gen masculin şi este în căutarea unui donator de spermă ar fi anti-masculină sau că nu ar fi analizat necesităţile viitorilor săi copii. Cercetarea noastră sugerează că nu este cazul să credem în asta”, afirmă doctorul la Universitaea Cambridge Sophie Zadeh.

“Analiza nu dezvăluie diferenţe semnificative în privinţa calităţii parentale între mamele solitare şi cele dintr-un cuplu. Pentru cercetare, ne-am axat pe căldura maternă, plăcerea de a se juca şi intercaţiunea mamă-copil. De asemenea, ne-au interesat şi conflictele între mamă şi copil, dar şi cât de mult acestea îşi critică copiii. Nu am înregistrat diferenţe majore”, afirmă Sophie Zadeh.

Numărul femeilor din Marea Britanie neangajate într-o relaţie, care caută un donator de spermă, a crescut din anul 2000 cu mai mult de 50 %. Estimativ, circa 2.500 de femei concep anual o sarcină datorită unui donator.

În trecut, această tendinţă atrăgea multe critici. Studiile precedente efectuate la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă au demonstrat că tinerele crescute fără de tată au mai multe şanse de a suferi de depresie, sunt mai predispuse spre abandonul şcolar sau să aibă probleme de comportament.

Prima bancă de spermă de stat (National Health Service) a fost înfiinţată în Birmingham în anul 2012. Până atunci, femeile apelau la băncile private cu acelaşi profil, de cele mai mute ori din străinătate.

Studiul de la Universitatea Cambridge a utilizat informaţii de la 31 de familii donatoare de spermă, 28 de familii donatoare de ovule, 29 de familii surogat şi 57 de familii cu copii concepuţi natural.

Surse: Mail Online, Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase