Home » D:News » Cercetătorii ruşi antrenează maimuţe pentru a le trimite pe Marte

Cercetătorii ruşi antrenează maimuţe pentru a le trimite pe Marte

Publicat: 02.11.2015
Specialişti ai Insitutului de Investigaţii Biomedicale, din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, antrenează patru exemplare de macaci (Macaca mulatta), pentru a le trimite pe Marte. Nu se ştie, însă, dacă la finalul transportului, maimuţele vor fi aduse înapoi pe Terra. Bazele proiectului au fost puse încă din anii ’80, iar misiunea actuală a fost planificată să dureze aproximativ 2 ani.

Cei patru macaci au fost crescuţi special pentru acest experiment, în ferme atent supravegheate, şi au fost aleşi pentru abilităţile lor cognitive ieşite din comun. Pe parcursul antrenamentului, maimuţele sunt învăţate să folosească joystick-uri şi să rezolve puzzle-uri, în scopul dezvoltării orientării în spaţiu. În fiecare zi, echipa condusă de Inessa Kozlovskaya învaţă macacii să-şi dezvolte aptitudinile, prin intermediul manetelor, cu care pot ţinti obiective de la distanţă. Apoi, maimuţele sunt învăţate să rezolve exerciţii matematice simple şi să asambleze puzzle-uri. La finalul fiecărei zile, macacii sunt capabili să rezolve singure task-uri.

Cercetătorii ruşi speră că antrenamentele îşi vor atinge scopul în 2017, maimuţele fiind apte, până la acea dată, să înveţe cum să se descurce în spaţiul extraterestru. În acel moment, exemplarele trimise în afara orbitei Pământului vor fi îndeajuns de inteligente pentru a se adapta noului mediu de existenţă. Totodată, specialiştii speră că cei patru macaci vor putea învăţa şi alţi indivizi să se integreze în grupul lor. Aceştia urmează să călătorească timp de 6 luni, până a ajunge pe Marte.   

Experimentul specialiştilor din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe nu este primul de acest gen. În luna iunie a anului 1948, prima maimuţă trimisă în spaţiu a fost Albert I, la bordul unei rachete militare americane V-2. Din nefericire, primatul s-a sufocat şi a murit pe parcursul călătoriei. În anii următori proiectul a fost reluat, el reuşind în 1951, când Yorik devine prima maimuţă care supravieţuieşte unei călătorii în spaţiu.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase