Prima pagină D:News

Semnal de alarmă: ambalajele acestor alimente sunt extrem de nocive

Mihaela Stoica 10.28.2015 | ● Vizualizări: 3466

Organizaţia non-guvernamentală Foodwatch a lansat marţi un avertisment în privinţa contaminării chimice a produselor alimentare curente, precum pastele făinoase sau orezul, de la ambalajele cartonate şi a cerut autorităţilor competente să impună noi reglementări.

"Uleiuri derivate din hidrocarburi se regăsesc în alimente consumate pe scară largă, ca pastele făinoase, lintea, cerealele, biscuiţii sau orezul", a afirmat la o conferinţă de presă Ingrid Kragl, director de comunicare la Foodwatch Franţa.

Aceasta a prezentat rezultatul unei anchete asupra unui număr de 42 de produse comune în Franţa, cumpărate din diferite supermarketuri.

"Aceste uleiuri conţin substanţe toxice, iar industria alimentară trebuie să reacţioneze punând bariere între ambalajele cartonate şi conţinuturile alimentare", a precizat ea.

Potrivit Foodwatch, contaminarea alimentelor ambalate cu aceste "uleiuri minerale" este cauzată de mai mulţi factori: cartonul reciclat, cartonul nereciclat, dar contaminat de mediul exterior şi de reziduuri ale produselor de lubrifiere de pe maşini în timpul procesului de fabricare.

"Ambalajele reciclate rămân totuşi una din principalele surse de contaminare", afirmă ONG-ul. Acest lucru se explică prin acumularea de cerneluri şi alte substanţe, cum ar fi solvenţii.

Au fost aduse în discuţie două categorii de uleiuri: MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons), suspectate că ar fi cancerigene şi mutagene, şi MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons). În prezent, nu există vreo reglementare în privinţa cantităţilor acceptabile din aceste uleiuri minerale în produsele alimentare.

Agenţia sanitară europeană (EFSA) afirma în 2012 că expunerea la aceste substanţe prin intermediul alimentelor constituie o "potenţială preocupare".

Foodwatch solicită stabilirea unor praguri limită pentru fiecare substanţă şi chiar o toleranţă zero faţă de MOAH. ONG-ul, care lansează o petiţie în acest sens, cere ca producătorii să pună şi "bariere eficiente" pentru a evita fenomenul de "migraţie" din carton în produsele alimentare.

Sursa: 7sur7