Home » D:News » Un ministru australian contestă raportul OMS privind carnea procesată şi riscul cancerului: Dacă am ţine cont, nu ne-ar rămâne multe lucruri în viaţă

Un ministru australian contestă raportul OMS privind carnea procesată şi riscul cancerului: Dacă am ţine cont, nu ne-ar rămâne multe lucruri în viaţă

Un ministru australian contestă raportul OMS privind carnea procesată şi riscul cancerului: Dacă am ţine cont, nu ne-ar rămâne multe lucruri în viaţă
Publicat: 28.10.2015
Ministrul australian al Agriculturii, Barnaby Joyce, a minimizat concluziile raportului OMS privind presupusa legătură între carnea procesată şi forme de cancer, afirmând că, dacă s-ar ţine cont de toate avertismentele de acest tip, "oamenilor nu prea le-ar rămâne multe lucruri în viaţă".

În opinia ministrului Agriculturii, australienii nu ar trebui să fie preocupaţi de raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Dacă ne-am lua după toate rapoartele OMS şi am elimina toate produsele cu risc de cancer, cred că ne-am îndrepta spre o peşteră”, a afirmat Barnaby Joyce, subliniind că până şi a locui într-un oraş mare precum Sydney ar reprezenta risc de cancer.

„Dacă ar fi să evităm tot ce are legătură cu cancerul, ar trebui să nu mai ieşim din case, să nu mai locuim în Sydney; oamenilor nu prea le-ar rămâne multe lucruri în viaţă”, a spus Barnaby Joyce.

Carnea roşie şi carnea procesată au potenţialul de a cauza cancer în organismul uman, potrivit unui raport întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), spre nemulţumirea reprezentanţilor din industria cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este „inadecvat”.

Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) şi publicat luni în Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesată – precum salam şi şuncă – în categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer şi include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun şi gazele de eşapament. Carnea roşie din fripturi şi frigărui este considerată „probabil cauzatoare de cancer” – o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scară largă (glifosat). IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roşie şi declanşarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.
 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase