Home » D:News » Un tezaur din monede de aur, cu valoare istorică deosebită, descoperit din întâmplare într-o casă din Cluj

Un tezaur din monede de aur, cu valoare istorică deosebită, descoperit din întâmplare într-o casă din Cluj

Un tezaur din monede de aur, cu valoare istorică deosebită, descoperit din întâmplare într-o casă din Cluj
Publicat: 04.11.2015
Un vas ceramic cu 22 de monede din aur, aparţinând patrimoniului naţional, au fost găsite de trei specialişti care făceau un studiu geotehnic într-o casă din Cluj-Napoca, tezaurul, în valoare de circa 8.000 de euro, fiind predat la Poliţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Judeţene Cluj transmis, marţi, monedele au fost predate Direcţiei pentru Cultură Cluj, instituţie abilitată să le remită unui muzeu pentru păstrare, valorificare şi clasare în patrimoniul cultural naţional.

”Poliţia a fost sesizată de către trei cetăţeni cu privire la faptul că, în timp ce efectuau un studiu geotehnic la un imobil din centrul municipiului Cluj-Napoca, au găsit un vas ceramic în care se aflau mai multe monede care păreau a fi din aur. În urma deplasării la faţa locului, s-a stabilit că monedele în cauză sunt susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur al Patrimoniului Naţional. Au fost identificate 22 de monede din aur, valoarea acestora ridicându-se la circa 7.000 – 8.000 de euro. Monedele au fost predate Direcţiei pentru Cultură Cluj, instituţie abilitată să le remită unui muzeu pentru păstrare, valorificare şi clasare în patrimoniul cultural naţional”, se arată în documentul citat.

Astfel, au fost identificate zece monede din aur cu valoarea de 4 ducaţi Franz Josef, două monede din aur de 1 ducat Franz Josef, o monedă din aur de 10 ruble din anul 1899 şi nouă monede din aur jubiliare „Ardealul nostru 1944”.

Cele trei persoane care au găsit monedele au fost premiate cu diplome de IPJ Cluj pentru spiritul civic.

„Aceştia au explicat gestul lor şi au precizat că se bucură că au avut norocul să găsească obiectele de tezaur, însă locul lor este în Patrimoniul Cultural Naţional”, se mai arată în comunicatul IPJ Cluj.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase