Home » D:News » Cele mai mari ATENTATE din Franţa. S-a decretat stare de urgenţă generală

Cele mai mari ATENTATE din Franţa. S-a decretat stare de urgenţă generală

Publicat: 14.11.2015
Peste 140 de persoane au fost ucise, iar alte sute sunt rănite în urma atacurilor teroriste comise vineri seară în Paris,în şapte locuri diferite din oraş. Cele mai multe dintre victime, peste 100 potrivit unor surse poliţieneşti, au fost ucise în atacul dintr-o sală de spectacole din Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

Trei explozii, comise de terorişti sinucigaşi, au avut loc vineri seară în faţa „Stade de France”, în cursul unui meci de fotbal amical între reprezentativele Franţei şi Germaniei.

În paralel, terorişti au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din sectorul Bataclan (arondismentul XI), străzile Charonne, Bichat, al restaurantul Le Petit Cambodge, precum la Fontaine au Roi, la intersecţia cu Faubourg-du-Temple.

Trei terorişti au intrat într-o sală de spectacol în timpul unui concert la care participau aproape 1.500 de oameni şi au deschis focul, ucigând aproape 100 de persoane.

Agenţia France Press a publicat pe contul său de Twitter o hartă a locaţiilor în care au avut loc atentatele teroriste.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande a anunţat că a fost declarată starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării şi au fost închise frontierele. „Noi îi vom lăsa să ne sperie. Vom purta această luptă şi va fi nemiloasă” , a declarat el, după ce a mers la locul tragediei de la Bataclan. Este pentru prima dată când Franţa decretează stare de urgenţă, în baza unei legi din 1955, iar populaţia a fost anunţată prin toate canalele media să nu iasă din case.

Ultimele informaţii indică faptul că atacurile au fost puse la cale de cel puţin şapte terorişti islamişti. În urma atacurilor din Franţa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a activat, în cursul acestei nopţi, celula de criză a MAE.

Află aici toate informaţiile despre situaţia fără precedent din Franţa!

CRONOLOGIE: Principalele atacuri comise în Franţa în ultimii ani

2015

– 11 noiembrie

Autorităţile franceze au anunţat dejucarea unui atentat care urma să fie comis la cea mai mare bază a Marinei militare franceze, cea de la Toulon.

Serviciile speciale franceze au arestat în urmă cu o săptămână şi jumătate un bărbat de 25 de ani cu cetăţenie franceză, numit Hakim. El a mărturisit că voia să plece în Siria, dar nu a putut pentru că i-a fost confiscat paşaportul. Atunci, a decis să comită un atentat împotriva marinei. Era supravegheat de un an si a fost arestat când încerca să procure explozibili.

Portul militar de la Toulon găzduieşte cea mai mare parte a marinei franceze, un portavion şi mai multe submarine nucleare de atac, iar acolo lucrează 12.000 de militari.

– 22 august

Un militant islamist, Ayoub El-Khazzani, a încercat să deschidă focul într-un tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam – Paris. Teroristul a rănit trei persoane, înainte de a fi imobilizat de doi militari americani care erau pasageri în tren. În 26 august, preşedintele Francois Hollande avertiza că Franţa riscă să fie vizată de noi atacuri islamiste. „Încă suntem expuşi. Agresiunea care a avut loc vineri (22 august -n.r.) şi care putea degenera într-un carnagiu monstruos este o nouă dovadă că trebuie să ne pregătim de alte atacuri şi trebuie să ne apărăm”, spunea preşedintele Franţei, într-un discurs rostit în faţa diplomaţilor, la Paris.

– 26 iunie

Atacatori care au afirmat că fac parte din gruparea teroristă Stat Islamic au comis un atentat la uzina chimică Air Products din Saint-Quentin-Fallavier, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor două.

Surse apropiate anchetei declarau că o maşină a pătruns în interiorul uzinei cu puţin timp înainte de ora locală 10.00, a făcut mai multe viraje, apoi a lovit buteliile de gaz aflate în curtea uzinei, declanşând cel puţin o explozie. De asemenea, un bărbat a fost decapitat în curtea uzinei. Capul acestuia a fost găsit la câţiva metri distanţă de corp, agăţat de gard şi acoperit cu inscripţii în limba arabă.

– 22 aprilie

Un student cu dublă cetăţenie, franceză şi algeriană, a fost arestat la Paris în timp ce pregătea, potrivit poliţiei, un atentat „iminent” împotriva unor biserici. El avea armament de război asupra sa şi era cunoscut faptul că voia să plece să se alăture jihadiştilor, în Siria. În 23 aprilie, premierul francez Manuel Valls declara că cinci atentate au fost dejucate în Franţa în ultimele luni. „Ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare, nu ne-am confruntat niciodată cu acest tip de terorism în istoria noastră”, afirma premierul francez.

– 3 februarie

Trei militari aflaţi în faţa unui centru comunitar evreiesc din Nisa au fost atacaţi cu un cuţit. Bărbatul arestat în acest caz, Moussa Coulibaly, şi-a exprimat ura faţă de Franţa, poliţie, militari şi evrei.

– 8 ianuarie

Amédy Coulibaly a ucis o poliţistă municipală şi a rănit un agent municipal la Montrouge (Hauts-de-Seine), după care, o zi mai târziu, a luat mai multe persoane ostatice, într-un magazin alimentar kasher de la Porte de Vincennes, în arondismentul al XX-lea din Paris. El a ucis patru persoane şi a fost împuşcat într-un asalt RAID, în 9 ianuarie.

– 7 ianuarie

Doi militanţi islamişti – fraţii Chérif şi Saïd Kouachi – au luat cu asalt redacţia săptămânalui satiric Charlie Hebdo. Cei doi atacatori, mascaţi şi înarmaţi, au luat cu pătruns în birourile editoriale şi au început să tragă cu arme automate, iar 12 oameni – zece jurnalişti şi doi poliţişti – au fost ucişi, în timp ce alţi 11 au fost răniţi. Atentatul terorist a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declaraţii făcute ulterior de reprezentanţii filialei Al-Qaeda din Yemen, care şi-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliştii francezi au fost pedepsiţi pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

2014

– 20 decembrie

Un bărbat de 20 de ani a atacat poliţişti, cu un cuţit, strigând „Allah Akbar”, la comisariatul din Joué-lès-Tours (Indre-et-Loire), după care a fost împuşcat.

2013

– 25 mai

Un tânăr militar aflat în post a fost agresat cu un cutter, în La Défense (Hauts-de-Seine), de către un tânăr convertit la islam. Acesta din urmă, arestat câteva zile mai târziu, a recunoscut că a acţionat din motive islamiste.

2012

– 11-19 martie

Mohamed Merah, un delincvent care reclama legături cu Al-Qaida, a ucis prin împuşcare trei militari, în 11 şi 15 martie, la Toulouse şi Montauban, iar în 19 martie a ucis trei copii şi un cadru didactic, la un colegiu evreiesc de la Toulouse. El a fost împuşcat mortal într-o intervenţie a Poliţiei, în 22 martie.

În perioada 1995-1996, o campanie de atentate lansată din Algeria de către fostul „emir” al Grupului islamic armat (GIA) Djamel Zitouni s-a soldat, în Franţa, cu 12 morţi şi aproape 200 de răniţi.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase