Home » D:News » Medici români, premiaţi cu aur la Concursul internaţional de inventică Eureka

Medici români, premiaţi cu aur la Concursul internaţional de inventică Eureka

Medici români, premiaţi cu aur la Concursul internaţional de inventică Eureka
Publicat: 24.11.2015
O echipă de medici de la Spitalul Militar Central a câştigat medalia de aur la Concursul internaţional de inventică Eureka, de la Bruxelles, cu invenţia "Proteză de şold scurtă femurală cervicală".

Din echipa care a reprezentat România la concursul organizat în cadrul Salonului Innova, au făcut parte: Moga Marius, medic primar ortopedie-traumatologie, Cezar Ionuţ Călin, medic specialist oncologie medicală, şi asistent medical licenţiat Ileana Mariana Mateş/ Secţia Clinică ORL, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC).

Echipa a obţinut, pentru invenţia “Short femoral stem cervical endoprothesis” (Proteză de şold scurtă femurală cervicală), cinci distincţii, respectiv: medalia de aur a Salonului Innova, Premiul special al Secţiunii “Medicină şi sănătate” şi trei diplome, acordate de delegaţiile Franţei, Rusiei şi Poloniei, arată un comunicat de presă al SUUMC.

Acest proiect de cercetare-dezvoltare şi inovare ştiinţifică în domeniul medical este rezultatul parteneriatului academic dintre SUUMC şi Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB), sens în care din echipă au mai făcut parte profesorul Augustin Semenescu, de la Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, rectorul UPB Mihnea Costoiu şi conferenţiarul universitar Cătălin Gheorghe Amza.

Produsul final al activităţii de cercetare-dezvoltare este reprezentat de o proteză de şold, cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin înşurubare şi cimentare în colul femural, dispozitiv medical ale cărei principale avantaje sunt atât posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cât şi asigurarea unei conservări maxime a masei osoase, a precizat sursa citată.

Ideea acestui proiect i-a aparţinut maiorului medic Moga Marius, din Secţia Clinică Ortopedie şi traumatologie a SUUMC, care, în urmă cu un an de zile, a iniţiat dialogul cu echipa de cercetători din cadrul Politehnicii.

„Preocuparea medicului militar a fost determinată de practica medicală zilnică care l-a adus, în nenumărate rânduri, în situaţia luării unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. Astfel, în ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic şi tratament pentru pacienţii săi, mulţi dintre aceştia fiind diagnosticaţi cu diferite afecţiuni cu interesare osoasă, derivate din patologia oncologică. Obiectivul proiectului le-a permis celor care au făcut parte din echipa de cercetători din SUUMC realizarea unui tratament individualizat pentru fiecare pacient şi o integrare rapidă în viaţa socială”, se mai arată în comunicatul SUUMC.

În 2015, pentru invenţia „Short femoral stem cervical endoprothesis” s-a obţinut brevetul naţional, urmând ca, la începutul anul viitor, să se demareze demersurile necesare pentru omologarea, la nivel internaţional, a acestui dispozitiv medical.

Participarea României la Eureka, devenită una de tradiţie, s-a materializat, şi în acest an, prin 31 invenţii înscrise în competiţie, majoritatea dintre ele fiind deja în stadiul de realizare prototip sau produs, pentru care s-au obţinut 23 de medalii de aur şi opt medalii de argint, precum şi 29 de premii speciale.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase