Home » D:News » Imaginea săptămânii la NASA – FOTO

Imaginea săptămânii la NASA – FOTO

Publicat: 29.11.2015
Această fotografie arată comunităţile de fitoplancton în sudul Oceanului Atlantic, între Insulele Falkland (la vest) şi Insula Georgia de Sud (la est), unde în această perioadă a anului este primăvară.

Imaginea a fost surprinsă la 16 noiembrie 2015 de radiometrul pentru imagini în vizibil şi infraroşu (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite — VIIRS), instrument aflat la bordul Suomi National Polar-orbiting Partnership Satellite (Suomi NPP), un satelit meteorologic operat de NASA şi NOAA (Administraţia Naţională a Statelor Unite pentru Ocean şi Atmosferă).

Conform studiilor, procesul de formare a fitoplanctonului, care se află la baza lanţului trofic, începe la mijlocul iernii, când condiţiile de mediu par să fie cele mai puţin prielnice.

Furtunile din timpul iernii au o importanţă majoră pentru amestecarea apelor de adâncime care conţin numeroase substanţe nutritive, potrivit Agerpres. Abundenţa acestor substanţe nutritive duce la formarea fitoplanctonului în adâncuri, unde este la adăpost de prădători.

Odată cu venirea primăverii, fitoplanctonul începe să urce şi apar astfel aceste veritabile explozii, vizibile din satelit, la suprafaţa mărilor şi oceanelor.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase