Home » D:News » 10 studii care îţi schimbă percepţia despre fericire

10 studii care îţi schimbă percepţia despre fericire

12.01.2015
"Oamenii aşteptă toată săptămâna ziua de vineri, tot anul vara, iar toată viaţa aşteaptă fericirea." Studiul dr. William Compton vorbeşte despre acţiunile, preocupările şi motivaţiile care contribuie cel mai mult la o viaţa bună.
În lucrarea Introducere în psihologia pozitivă, Dr. William Compton descrie psihologia pozitivă ca ceea ce „ne face viaţa normală mai împlinită”. El utilizează diferite metode ştiinţifice (ipoteze, pronosticuri, studii, cercetare, analiză) pentru a înţelege aspectele pozitive şi cele care satisfac emoţional comportamentul uman. 
 
Studiile psihologiei pozitive ne amintesc că fericirea se găseşte mai rar în bunuri materiale sau în preocupările lumeşti. Vieţile noastre devin mai împlinite atunci când sunt dedicate unor cauze mai mari. Aceste preocupări nobile sunt disponibile pentru toţi, indiferent de provenienţă sau poziţie socio-economică. Cauzele mari sunt disponibile gratuit pentru oricine care alege să-şi dedice viaţa pentru ele.
 
10 studii ale psihologiei pozitive care-ţi pot schimba ideea despre fericire
 
1. De la avere la stare de bine?  Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Şcoala de Business de la Harvard în 2009.
 
 
Deşi, aparent, nu pare să existe vreo corelaţie între fericire şi venituri, atunci când nevoile de bază nu sunt îndeplinite, oamenii au tendinţa de a supraestima 100% influenţa averii asupra fericirii. Banii nu conduc spre fericire, însă, aşa cum cred oamenii.
 
2. Acumulând experienţe, cu cumpărând lucruri, duce la o fericire mai mare! Studiul a fost realizat de cercetătorii din Universitatea de Stat din San Francisco în 2009.
 
Studiul demonstrează că achiziţiile experiementale, cum ar fi rezervarea unei mese în retaurant sau a unor bilete la teatru, au drept rezultat o creşterea mai mare a stării de bine decât posesiunile materiale. Aceste experienţe au tendinţa de a satisface nevoile de ordin superior, în special necesitatea de a stabili conexiuni sociale – un sentiment care te face să simţi că trăieşti.
 
3. Ştiinţa despre Recunoştinţă. Studiul a fost realizat la Universitatea din Pennsylvania în anul 2005.
 
 
Unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la starea de fericire generală în viaţă este cât de multă recunoştinţă arătăm. Şi o diferenţă notabilă poate fi experimentată cu numai trei expresii pe zi de „Vă mulţumesc pentru …” 
 
4. Încredere, Moralitate, şi Oxitocină. Studiul a fost realizat de cercetătorii din Universitatea din Claremont în 2011.
 
 
În baza rezultatelor cercetării, psihologii au ajuns la concluzia că încrederea, empatia, şi moralitatea fac ca nivelul de oxitocină să crească. Neuroeconomistul Paul Zak explică că doar opt îmbrăţişări pe zi pot creşte nivelul oxitocinei interne şi pot duce la o stare de bine mai conturată.
 
5. Pentru o zi mai bună, zâmbeşte! Studiul a fost realizat la Universitatea de Stat din Michigan în 2011.
 
Oamenii care zâmbesc, ca urmare a cultivării gândirii pozitive, îşi pot îmbunătăţi în mod semnificativ şi imediat starea de spirit. O modalitate extrem de simplă de a îmbunătăţi starea de spirit este să-ţi aminteşti situaţii plăcute şi … să zâmbeşti.
 
6. Răspândirea dinamică a fericirii. Studiul a fost realizat echipa de cercetători de la  Universitatea din California, San Diego în 2008. 
 
 
În acest studiu semnificativ, a fost demonstrat că persoanele care au fost înconjurate de oameni fericiţi au mai multe şanse de a deveni fericite în viitor. Deci, dacă vrei să descoperi mai multă fericire în viaţă, fă-ţi un scop din a te înconjoară cu oameni veseli.
 
7. Bunătate poate fi numărată.  Studiul a fost realizat de Universitatea Britanică din Columbia, 2012. 
 
În acest studiu, efectuat la o şcoală primară, elevii, care au făcut fapte bune, au înregistrat o creştere semnificativă în acceptarea de către semenii lor. Cu alte cuvinte, oameni care sunt binevoitori şi drăguţi cu cei din jur sunt admiraţi de cei care îi înconjoară. Acest lucru contribuie la propria lor popularitate.
 
8. Persoanele care au antrenamente în zilele muncă sunt mai fericite. Studiul a fost realizat la Universitatea din Bristol, 2008. 
 
 
Starea de spirit a oamenilor poate fi îmbunătăţită, în mod semnificativ, după ce vin de la antrenamente. Aceste persoane sunt, de asemenea, mai productive şi echipate pentru a gestiona stresul în timpul zilei de lucru.
 
9. Este voluntariatul o intervenţie în Sanatatea Publică? Studiul a fost realizat de savanţii de la Şcoala Medicală a Universităţii din Exeter, 2013.
 
Rezultatele sugerează existenţa multor beneficii ale voluntariatului, şi anume în sănătatea mintală. Donarea de timp pentru o cauză nu numai că îmbunătăţeşte starea de spirit, ci şi sporeşte satisfacţia vieţii, pe lângă toate, este, de asemenea, legată de scăderea riscului de depresie şi a unui deces prematur.
 
10. Cheltuirea banilor pentru a-i face pe alţii fericiţi  Studiul a fost realizat de echipa de cercetare de la Universitatea din California Berkeley în 2008.
 
 
Acest studiu sugerează că modul în care oamenii cheltuiesc banii poate fi, cel puţin, la fel de important cum e şi cantitatea de bani câştigată. Mai exact, cheltuielile unei persoane pentru nevoile alteia îi poate aduce primei o mai mare fericire. Deci, mergeţi mai departe, ideea e să încercăm să fim generoşi. Vei fi bucuros că ai făcut asta.
 
Sursa: Becoming Minimalist