Home » D:News » Cea mai mare erupţie a vulcanului Momotombo, din ultimii 110 ani. ”Ne îngrijorează” – VIDEO

Cea mai mare erupţie a vulcanului Momotombo, din ultimii 110 ani. ”Ne îngrijorează” – VIDEO

Publicat: 03.12.2015
Un strat de nisip şi cenuşă a acoperit miercuri nord-estul Nicaraguei în urma celei mai mari erupţii a vulcanului Momotombo în mai mult de un secol, relatează EFE.

Momotombo, cu o înălţime de 1.297 de metri şi situat în nordul lacului Xolotlán la o distanţă de 91 de kilometri de Managua, nu a mai înregistrat o erupţie atât de importantă din 1905, dar a fost suficientă o explozie miercuri pentru a-şi demonstra capacitatea de erupţie.

Marţi vulcanul a devenit activ după 110 ani de calm relativ. O coloană de fum a atins dimineaţa 8.000 de metri înălţime şi a fost urmată de o explozie la fiecare patru secunde, potrivit Institutului Nicaraguan de Studii Teritoriale (Ineter). Pe lângă materie piroclastică, vulcanul a expulzat cenuşă, fum, nisip şi lavă cu o forţă impresionantă.

Cel puţin nouă comunităţi din jurul vulcanului sunt afectate de erupţie. Starea de alertă încă nu a fost decretată având în vedere că efectele activităţii sunt încă mici, depinde însă de evoluţie, au informat autorităţile, potrivit Agerpres. Autorităţile au recomandat populaţiei să fie pregătită de orice dezastru şi să aibă la îndemână obiecte de primă necesitate în caz de evacuare.

„În primul rând este cenuşa, care afectează mai mult animalele, însă cutremurele ne îngrijorează. Cei bătrâni au văzut erupţia din 1905, cea mai mare a vulcanului”, povesteşte un localnic.

Erupţia de atunci nu a fost totuşi la fel de mare ca cea din 1610, care a distrus complet o aşezare, sau cea din 1886, care acoperit de întuneric Nicaragua timp de 23 de zile, potrivit datelor Ineter.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase