Home » D:News » Muzeele create special pentru persoanele cu deficienţe de memorie

Muzeele create special pentru persoanele cu deficienţe de memorie

Autor: Alin Motogna 01.19.2016
Muzeele create special pentru persoanele cu deficienţe de memorie
Programele sunt implementate în muzeele din statele americane Minnesota şi Wisconsin

În momentul de faţă, muzeele din statele americane Minnesota şi Wisconsin realizează programe culturale destinate persoanelor diagnosticate cu Alzheimer şi demenţă. Concepute în mod special pentru a stimula memoria celor aflaţi în suferinţă, programele, incluse în proiectul SPARK!, constau în organizarea de tururi ghidate în galeriile de artă, cursuri de pictură şi cursuri de dans.

Deocamdată, 10 muzee sunt angrenate în cadrul acestui proiect. Instituţiile de cultură se află în parteneriat cu o asociaţie care sprijină pacienţii diagnosticaţi cu Alzheimer.

În ceea ce priveşte tururile ghidate în galeriile de artă, acestea se concentrează mai mult pe experienţa personală a vizitatorului şi pe dezvoltarea memoriei acestuia, decât pe educaţia sa artistică. Prin intermediul acestor tururi, participanţii află informaţii despre operele de artă, însă scopul principal al traseelor este de stimula interacţiunea dintre persoane.

Mai mult decât atât, unele ghidaje încorporează experienţe senzitive, cum sunt lumânările parfumate sau articolele de vestimentaţie cu inserţii texturate. Toate acestea, pentru a antrena memoria vizitatorilor.

„Dacă mă întrebaţi ce îmi amintesc despre ultima vizită la Bakken Museum, vă pot spune câteva detalii, însă nu prea multe. Datorită bolii de care sufăr, nu pot reproduce informaţii din trecut, dar îmi antrenez memoria, stimulând-o în mod constant”, mărturiseşte Marv Lofquist, reprezentant al Asociaţiei Persoanelor Diagnosticate cu Alzheimer din SUA.

Conform declaraţiilor date de personalul muzeelor participante în cadrul proiectului SPARK!, acesta face parte dintr-o acţiune mult mai amplă, prin care se încearcă reorganizarea instituţiilor de cultură, în scopul de a le face accesibile tuturor categoriilor de public. „Există numeroase obstacole, care împiedică oamenii să se apropie de muzee. Cum am putea amenaja un spaţiu, pentru a elimina aceste bariere?”, se întreabă Emma Allen, specialist în cadrul Muzeului de Istorie Naturală „James Ford Bell” din Minneapolis.

Sursa: mentalfloss.com