Home » D:News » În viitor, gheaţa de pe trotuare nu va mai fi o problemă. Un inginer a venit cu o soluţie pe care o aşteptam cu toţii

În viitor, gheaţa de pe trotuare nu va mai fi o problemă. Un inginer a venit cu o soluţie pe care o aşteptam cu toţii

În viitor, gheaţa de pe trotuare nu va mai fi o problemă. Un inginer a venit cu o soluţie pe care o aşteptam cu toţii
Publicat: 27.01.2016
Ideea aparţine inginerului Chris Tuan şi a stârnit deja interesul Administraţiei Aviaţiei Americane.

Un cercetător din cadrul Universităţii din Nebraska-Lincoln a inventat un ciment special, care nu îngheaţă. Prin urmare, materialul poate fi folosit la construriea unor şosele pe a căror suprafaţă apa nu se poate solidifica.

Deşi are o compoziţie asemănătoare cu cea a unui ciment obişnuit, noul produs foloseşte electricitatea pentru a topi zăpada sau gheaţa care se poate depune pe suprafaţa sa. Spre deosebire de materialul de construcţie pe care îl găsim în mod normal în comerţ, acesta conţine aşchii de oţel şi particule de carbon. Acestea dau compoziţiei conductibilitatea electrică, care, deşi când este acţionată, topeşte apa îngheţată, nu produce riscuri asupra celui care atinge betonul.

Ideea aparţine inginerului Chris Tuan şi a stârnit deja interesul Administraţiei Aviaţiei Americane, care doreşte să utilizeze cimentul pentru a asfalta pistele aeroporturilor. „Spre surprinderea mea, autorităţile nu doresc să folosească produsul la construirea de autostrăzi. De fapt, se doreşte ca cimentul să fie folosit pentru asfaltarea piestelor aeroporturilor. Se consideră, astfel, că, prin încălzirea betonului, pistele vor fi curate în permanenţă, ceea ce înseamnă că nu vor mai exista incidente legate de factorii meteorologici”, a de clarat inventatorul.

Dat fiind faptul că sarea, dar şi celelalte substanţe chimice folosite la dezgheţarea asfaltului produc corodarea acestuia, Tuan este de părere că produsul său nu prezintă riscuri pentru mediul înconjurător. Mai mult decât atât, invenţia sa poate fi implementată cu costuri reduse.

De asemenea, în compoziţia noului material este este încorporat un mineral cunoscut sub denumirea de magnetită. Aceasta are rolul de a înlocui varul şi nisipul din mortarul obişnuit şi, totodată, alături de mixul de materiale conductibile, ajută la blocarea undelor radio emise de telefoanele mobile. Prin urmare, invenţia inginerului american poate interesa instituţiile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul spionajului şi contraspionajului.

Sursa: sciencealert.com

Citeşte şi: Cum joacă astronauţii ping pong în spaţiu. Demonstraţia VIDEO făcută de Scott Kelly

                    Americanii încep testele clinice pentru pancreasul artificial

                    Artistul care uimeşte o lume întreagă. Ce poate se facă dintr-un simplu creion colorat – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase