Home » D:News » PERICOLUL care se ascunde în fructele şi legumele lucioase – VIDEO

PERICOLUL care se ascunde în fructele şi legumele lucioase – VIDEO

Publicat: 06.02.2016
Există o cerere tot mai mare, în ultimul timp, de fructe şi legume datorită conştientizării beneficiilor lor nutriţionale şi pentru sănătate.
Am fost învăţaţi să nu consumăm direct din supermarket produsele neambalate, ci să le spălăm în prealabil. Este necesar acest lucru? Şi ce se poate întâmpla dacă nu o facem?
 
Fructele şi unele legume sunt adesea consumate crude, însă de multe ori pot deveni motiv de îngrijorare. Fructele şi legumele proaspete sau sucurile nepasteurizate pot adăposti agenţi patogeni sau bacterii cauzatoare de boli, precum Salmonella, Campylobacter, Listeria şi Shiga-producătoare de toxină E. coli. Ele pot conţine, de asemenea, reziduuri de pesticide şi compuşi toxici produşi de mucegaiuri pe suprafaţă sau chiar în interiorul ţesuturilor.

Fructele şi legumele proaspete pot conţine, de asemenea, alergeni, care pot provoca disconfort sever la persoanele care suferă de o intoleranţă. În ultimii ani, fructele şi legumele precum varza, ţelina şi pepenii au fost identificate ca potenţiale surse de agenţi patogeni care pot provoca infecţii alimentare. 
 
În 2011, Germania a cunoscut cea mai mare epidemie de sindrom hemolitic uremic (o boală caracterizată prin anemie, insuficienţă renală acută şi numărul de trombocite scăzut), cauzat de Shiga-producătoare de toxină E. coli, care se găseşte în produsele proaspete, cum ar fi varza de schinduf. Peste o perioadă de aproximativ trei luni, aproape 4.000 de persoane s-au îmbolnăvit, având dureri de cap şi diaree, iar alte 800 au avut sindromul hemolitic uremic. Autorităţile au raportat 53 de decese.
 
 
În timp ce Australia este considerată a fi unul dintre cei siguri furnizori de produse alimentare din lume, un număr semnificativ de boli cauzate de bacterii din produsele alimentare sunt raportate în fiecare an. Organizaţia OzFoodNet, finanţată de guvern, a raportat numai în ultimul trimestru al anului 2013 – 674 de focare de boli enterice, inclusiv cele transmise de alimente contaminate.
 
Spălarea fructelor şi legumelor este una dintre cele mai importante etape de prelucrare la nivel industrial. Spălarea este concepută pentru a îndepărta murdăria şi praful şi unele pesticide. Spălatul ajută nu doar la îmbunătăţirea calităţii, dar, de asemenea şi la prelungirea termenului de valabilitate a produsului.

Cu toate acestea, calitatea apei utilizate pentru spălare este crucială. Apa de spălare poate servi ca o sursă de contaminare încrucişată. Spălarea cu agenţi de igienizare este mult mai benefică, spălatul elimină microorganismele prin detaşarea lor de produse, iar dezinfecţia le ucide.
 
Deşi această primă etapă de spălare poate reduce semnificativ nivelul de agenţi patogeni, infiltrarea lor în crăpături şi fisuri a fructelor şi legumelor este posibilă. După situarea agenţilor patogeni în aceste nişe, ei pot supravieţui şi se înmulţi până când produsul infectat va fi consumat. Prin urmare, produsele pre-spălate nu pot fi sută la sută sigure. 
 
Temperaturile de gătit ucid cei mai mulţi agenţi patogeni, dar adesea metaboliţii pot fi toleranţi termic şi pot provoca probleme grave de sănătate. 

Riscul de a mânca produse contaminate este mult mai mare acum decât a fost în secolele anterioare, deoarece producţia primară, prelucrarea şi comercializarea fructelor şi legumelor apare în diverse climate şi în diferite norme şi reglementări ale diferitor ţări şi sisteme de prelucrare a produselor alimentare.
 
 
Metode de precauţie: 
 
Prin urmare, spălarea fructelor şi legumelor, inclusiv a produselor pre-spălate, cu apă curată înainte de consum, ar putea ajuta la minimizarea riscului de infecţii.
 
Niciodată nu mâncaţi sau nu cumpăraţi produse care arată de parcă au fost lustruite, acestea cel mai probabil sunt contaminate.
 
Asiguraţi-vă, înainte de a găti, că suprafeţele de bucătărie sunt curate, fiindcă prin intermediul ustensilelor de la bucătărie bacteriile pot fi transmise.
 
Folosiţi temperatura corectă şi timpul potrivit pentru gătit.
 
 
Vă mai recomandămandăm şi aceste articole: 
 
 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase