Home » D:News » Veşti proaste pentru iubitorii de somon: preţul acestui peşte foarte sănătos va creşte în curând

Veşti proaste pentru iubitorii de somon: preţul acestui peşte foarte sănătos va creşte în curând

Veşti proaste pentru iubitorii de somon: preţul  acestui peşte foarte sănătos va creşte în curând
Publicat: 03.02.2016
Consumatorii vor trebui să plătească mai mult pentru somon în viitorul apropriat, a anunţat Paul Aandahl, analist la Consiliul Fructe de Mare din Norvegia.

Există câţiva factori care determină creşterea preţului, în principal focarul de păduchi de mare la fermele de somon din Norvegia. În consecinţă, producţia de somon din Norvegia – cel mai mare exportator de peşte din lume – urmează să scadă cu 5% în primul trimestru din 2016.

Creşterea de preţ este una semnificativă. Din octombrie, preţul somonului norvegian exportat către alte ţări a crescut cu 53%, la 3.25 dolari per livră – cel mai mare preţ din ultimii 30 de ani, potrivit Bloomberg.

Se preconizează că preţul va creşte la 5,30 dolari per livră anului acesta şi la 5,50 dolari pe livră în 2017, potrivit lui Kolbjiorn Giskeodegard, senior analist la Nordea, companie de servicii financiare în Stockholm. În momentul în care Norvegia va creşte preţul, celelalte ţări care exportă somon – precum Chile, Scoţia sau Statele Unite ale Americii – vor proceda la fel.

De menţionat că acestea sunt preţurile plătite de retaileri, consumatorii vor simţi creşterea de preţ în momentul în care somonul mai scump va fi livrat spre pieţe şi restaurante. În unele oraşe, cum este cazul Londrei, restaurantele au mărit deja preţurile cu 3-4%.

Paul Aandhal analist la Consiliul Fructe de Mare din Norvegia nu se aşteaptă ca producţia de somon să crească în următorii doi ani.

Şocul va fi cu atât mai mare pentru că preţul somonului a scăzut foarte mult în ultimul timp. Anul trecut, Norvegia a exportat cea mai mare cantitate de somon din istorie. În plus, Uniunea Europeană a impus Rusiei un embargo în privinţa importurilor ca urmare a implicării în conflictul din Ucraina. Preţurile în pieţele din UE şi Statele Unite ale Americii au scăzut cu 10-20% în 2015, din cauza supraproducţiei.

Posibile alternative la somon (foarte apreciat pentru conţinutul ridicat de acizi graşi Omega 3) sunt macroul, păstrăvul, heringul, tonul şi sardinele.

Sursa: CSID

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase