Home » D:News » 6 semne că eşti extenuat (nu doar obosit!)

6 semne că eşti extenuat (nu doar obosit!)

6 semne că eşti extenuat (nu doar obosit!)
Publicat: 03.02.2017
Dacă te surprinzi căscând la ora prânzului sau adormi pe canapea înainte să înceapă filmul, probabil ştii deja că eşti obosit.

Dar există o mare diferenţă între a te simţi sfârşit şi a fi extenuat – şi semnele nu sunt la fel de evidente ca în cazul unei simple obosteli. Este important să ştii diferenţa între cele două, pentru că oboseala cronică poate fi foarte periculoasă.

„Somnul este una dintre cele mai sub-apreciate aspecte ale sănătăţii. Sacrificarea orelor de somn poate avea consecinţe în diferite arii din viaţa ta. Extenuarea a fost asociată cu probleme ale apetitului, boli cardiovasculare, creşterea riscului de inflamaţii şi o creştere de până la 50% a riscului de a contracta o infecţie virală”, atrage atenţia doctorul Wayne Scott Andersen. Aşa că, dacă te simţi obosit şi prezinţi simptomele de mai joc, s-ar putea să fii de fapt extenuat  – şi să fie nevoie să dedici mai mult timp somnului, imediat.

Este foarte posibil să suferi de oboseală cronică dacă:

1. Ai buzele uscate

Dacă ai buzele şi pielea uscată, suferi frecvent de dureri de cap, de vină ar putea fi deshidratarea. Această problemă este mai des întâlnită în climatul rece. Dar, dacă te simţi obosit ar trebui să ştii că deshidratarea merge mână în mână cu extenuarea. Te simţi tot mai obosit pe măsură ce eşti tot mai deshidratat. Dacă simţi constant dorinţa de a consuma lichide sau ai buzele şi tenul uscate, s-ar putea să ai de a face cu un nivel de redus de hidratare care poate duce la extenuare.
Advertisement

Apa afectează semnificativ organismul şi este imposibil să îţi menţii un nivel de energie optim dacă nu consumi suficiente lichide. Oamenii uită adesea să bea apă, doar pentru că sunt ocupaţi cu alte lucruri. Cu toate acestea, este recomandat ca în perioadele foarte aglomerate să acorzi atenţie acestui aspect pentru a evita alte probleme.

2. Te simţi confuz
 
Creierul tău are nevoie de somn cum o maşină are nevoie de combustibil, în lipsa acestuia  lucrurile nu funcţionează bine. Printre alte lucruri, organismul tău foloseşte somnul pentru a stabiliza dezechilibrele chimice, pentru a reîmprospăta zonele din creier responsabile de dispoziţie şi comportament şi pentru a procesa amintirile şi informaţia colectate de-a lungul zilei. Asta este în special important în timpul stadiului 5 al somnului, numit faza REM.
 
În momentul în care este deranjat, mintea ta va funcţiona greoi în ziua următoare. Nu vei fi capabil să reţii informaţii foarte bine, pentru că creierul are nvoie de a somn pentru a procesa experienţele din timpul zilei. Extenuarea te poate determina să uiţi lucruri importante, cum ar fi o întâlnire la birou sau poate accentua o stare de irascibilitate.
 
3. Antrenamentele tale nu dau rezultate
 
Nu reuşeşti să obţii rezultate bune la sală în ultima perioadă? Când eşti extenuat, fiecare aspect al vieţii tale are de suferit – inclusiv antrenamentele. Mersul la sală cere şi concentrare mentală pe lângă activitatea fizică. Dacă nu eşti odinit, rezistenţa la efort va fi limitată, pe lângă restul consecinţelor negative pe care le are lipsa somnului.

Citeşte continuarea în CSID!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase