Home » D:News » 6 reguli de la nutriţionist. Când ne fac bine alimentele şi când ne îmbolnăvesc

6 reguli de la nutriţionist. Când ne fac bine alimentele şi când ne îmbolnăvesc

Publicat: 29.02.2016
Fructele, produsele lactate sau cereale pot avea multe beneficii pentru organismul nostru, dar ne pot şi îmbolnăvi. Expertul în nutriţie, Anca Alungulesei, ne-a explicat cum să consumăm corect fiecare tip de produse.
1. Fructele
 
 
Fructele sunt bune pentru sănătate. „Depinde însă de cantitatea în care le consumăm. Multe dintre ele au un conţinut mare de fructoză, aşa că ajung să ne îngraşe. De aceea, trebuie să fim atenţi la cantitate şi la diversificare. Dacă ar fi să aleg câteva fructe benefice, acestea ar fi: fructele de pădure (catina, afine, mure), ananasul, pepenele, caisele. Toate conţin antioxidanţi şi foarte multe vitamine. O altă problemă a consumului de fructe este momentul în care le consumăm. Pentru că, dacă le vom consuma după masă, vom îngreuna digestia şi ele vor intra în putrefacţie.  E important să le consumăm între mese, pe post de gustare. Cel mai bun moment este dimineaţa. Pentru a slăbi, putem mânca: mere, pere, căpşuni, pepene, kiwi, chiar şi banană. Atenţie însă şi la cantitate”, spune expertul în nutriţie Anca Alungulesei, pentru gândul.
 
2. Produsele lactate
 
Produsele lactate sunt ideale într-un regim de viaţă sănătos, dar nu pentru orcine. „Laptele de origine animală se digeră greu, deoarece este nevoie de enzime digestive pentru proteine şi grăsimi, care tind să învelească stomacul şi să neutralizeze acizii gastrici. Multe persoane au probleme în digerarea laptelui, deoarece le lipseşte enzima numită “lactază,” cea care digeră “lactoza” din lapte. Această enzimă devine tot mai deficitară pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă, există variante raw vegan de lactate. Sunt uşor de preparat acasă, sunt şi delicioase: lapte de migdale, caju, nucă de cocos, brânzeturi, maioneză, smântână etc”, spune expertul în nutriţie.
 
3. Cerealele
 
 
Cerealele au avantaje, dar şi dezavantaje. „Cerealele (grâu, secara, orz, ovăz) conţin gluten, aşa că le provoacă persoanelor care nu tolerează această substanţă tulburări digestive. De asemenea, majoritatea cerealelor pe care le consumăm nu sunt integrale. Asta înseamnă că sunt golite de fibre. Mai mult decât atât, sunt greu digerabile. Cu alte cuvinte, cu cât consumăm mai puţine cereale care nu sunt integrale, cu atât este mai bine pentru sistemul nostru digestiv”, declară Alungulesei.
 
4. Alimentele verzi
 
Alimentele verzi ne feresc de boli. „Cruciferele, legumele cu frunze verzi sunt pline de antioxidanţi şi alţi nutrienţi care susţin enzimele hepatice necesare pentru procesarea şi eliminarea toxinelor.
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase