Home » D:News » Reacţie chimică SURPRINZĂTOARE. Ce se întâmplă dacă adaugi sare topită în apă. Nu încercaţi asta acasă! FOTO+VIDEO

Reacţie chimică SURPRINZĂTOARE. Ce se întâmplă dacă adaugi sare topită în apă. Nu încercaţi asta acasă! FOTO+VIDEO

Reacţie chimică SURPRINZĂTOARE. Ce se întâmplă dacă adaugi sare topită în apă. Nu încercaţi asta acasă! FOTO+VIDEO
Publicat: 09.03.2016
Cele două substanţe aparent inofensive interacţionează şi are loc o reacţie neaşteptă.
Canalul de youtube TheBackyardScientist a încărcat un video în care a fost filmat momentul în care se toarnă sare topită în apă. Urmarea este că rezervoarul umplut cu apă pur şi simplu explodează.
 
Urmăriţi clipul video de mai jos şi veţi puteţi vedea reacţia încetinită până la 5.000 de cadre pe secundă.
 
Ce se întâmplă din punct e vedere ştiinţific, însă, având în vedere că sarea + apa este o combinaţie destul de inocentă, aparent? TheBackyardScientist a lansat acest teaser în speranţa de a-şi da seama ce se întâmplă, iar pe Reddit a fost iniţiată o adevărată dezbatere în scopul obţinerii răspunsurilor.
 
 
„A trebuit să încerc acest lucru pentru mine. Am fost extrem de curios de ce a explodat. Din perspectivă fizică, apa sărată nu trebuie să vină în contact cu apa simplă, datorită efectului  numit efectul Leidenfrost”, explică titularul canalului TheBackyardScientist pe Reddit. 
Acest efect apare atunci când un lichid intră în contact cu o substanţă mult mai fierbinte decât punctul său de fierbere şi formează un strat izolator de vapori. Acest lucru se întâmplă şi cu aluminiul topit, pe care TheBackyardScientist îl toarnă în mod regulat în apă, pentru a face tot felul de experimente frumoase şi fără explozii.
 
 
Unele metale, cum ar fi staniul, provoacă explozii mici, dar asta pentru că punctul lor de topire este atât de scăzut (231,9 grade Celsius). Pe când, sarea se topeşte la aproximativ 800 de grade Celsius, aproape cu 200 de grade mai mult decât aluminiul, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie suficient de fierbinte pentru a declanşa efectul Leidenfrost. 
 
 
„În filmările încetinite putem vedea cum sarea topită, atunci când a fost turnată în apă, formează instantaneu un strat de abur în jurul său. Acesta opreşte de la răcire cea mai mare parte a sării, prin efectul Leidenfrost. Stratul de abur devine rapid supraîncălzit, provocând o creştere mare şi aproape instantanee a presiunii. La suprafaţa apei, acest abur de înaltă presiune poate scăpa uşor. Dar, pentru că sarea topită se scufundă mai adânc, aburul aflat sub presiune este limitat de apa din jurul ei. Acest lucru face ca presiunea să crească şi mai mult şi mai repede, până când vasul explodează”, explică cei din comunitatea Reddit. 
 
Nu încercaţi acest experiment acasă!
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase