Home » D:News » La 30 de ani după dezastrul de la Cernobîl, copiii consumă încă lapte radioactiv. ”Totul aici este iradiat, mă îngrijorează, dar ce pot face?” VIDEO

La 30 de ani după dezastrul de la Cernobîl, copiii consumă încă lapte radioactiv. ”Totul aici este iradiat, mă îngrijorează, dar ce pot face?” VIDEO

Publicat: 12.03.2016
Persoanele care locuiesc în apropierea locului unde s-a întâmplat explozia devastatoare de la Cernobâl consumă încă alimente contaminate, chiar şi la 30 de ani de la dezastru.
Conform testelor ştiinţifice efectuate pentru Greenpeace, contaminarea cu izotopii-cheie, precum cesiu-137 şi stronţiu-90, mai persistă, mai ales în pădurile din apropiere.
 
Oamenii, care locuiesc în aceste zone, zilnic intră în contact cu un nivel periculos de mare de radiaţii în „alimentele pe care le mănâncă, lichidele pe care le beau şi lemnul pe care-l utilizează la construcţii”.
 
Reprezentanţii Reuters, care au văzut raportul de cercetare înainte ca acesta sa fie publicat, au declarat că Ucraina „nu dispune de fonduri suficiente pentru finanţarea programelor necesare pentru a proteja în mod adecvat publicul … acest lucru înseamnă că expunerea la radiaţii a persoanelor care trăiesc încă în zonele contaminate este probabil în creştere”, citează dailymail.co.uk.
 
 
Ucraina suferă dificultăţi economice, agravate de o insurgenţă pro-rusă în teritoriile sale estice, în timp ce Rusia şi Belarus se confruntă, de asemenea, cu dificultăţi financiare.
 
Ţinând cont de faptul că în aceste zone contaminate trăiesc circa 5 milioane de oameni, raportul a constatat că în cazul anumitor produse, cum sunt cerealele, nivelurile de radiaţii au crescut.
 
„Mii de copii, chiar şi cei născuţi după 30 de ani de la explozia de la Cernobâl, încă mai trebuie să bea lapte contaminat radioactiv”,citează raportul. 
 
Ministerele ruseşti de sănătate şi de resurse naturale nu au răspuns imediat la cererea Reuters de a comenta rezultatele raportului, la fel şi ministere de sănătate, agricultură şi ecologie.
 
 
Greenpeace a declarat că a efectuat, de asemenea, teste şi în zonele contaminate de dezastrul de la Fukushima. La fel ca şi în cazul Cernobîl, a fost depistat că pădurile din jurul locului unde s-a produs accidentul s-au transformat în noi depozite de contaminare radioactivă, care nu au putut fi decontaminate.
 
„Acestea vor reprezenta un risc sporit pentru populaţie timp de decenii sau chiar secole de acum încolo”, este menţionat în raport. 
 
Greenpeace a declarat că eforturile guvernului japonez de decontaminare au fost până acum inadecvate şi au lăsat ”uşa deschisă” pentru recontaminarea zonelor considerate total decontaminate.
 
Expunerea pe termen lung la radiaţii poate duce la afecţiuni grave. Medicii din zonele cele mai afectate de la Cernobîl au raportat o creştere accentuată a ratelor de cancer.
 
Victor Khanayev, chirurg din regiunea Novozybkov, Rusia, a declarat că mulţi oameni erau prea săraci pentru a se asigura că mâncau numai alimente care nu au fost contaminate.
 
 
„Este imposibil pentru persoanele din mediul rural şi chiar locuitorii oraşului să refuze produse locale din ţara şi din grădina lor, în special din cauza compensaţiei financiare atât de mici”, a declarat Victor Khanayev.
 
Halina Chmulevych, o mamă dintr-un sat din regiunea Rivne, Ucraina, a fost citată în raport, spunând că de multe ori nu a avut prea multe opţiuni de a alege cu ce să-şi hrănească copiii, ceea ce însemna că ei au consumat alimente contaminate.
 
„Avem lapte şi pâine pe care o coacem noi înşine. Da, este cu radiaţii. Totul aici este iradiat. Bineînţeles că mă îngrijorează, dar ce pot face?”, a declarat Halina Chmulevych pentru raportul Greenpeace.
 
Sursa: Mail Online
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase